Meubilair op maat

In een compleet nieuw ziekenhuis horen eigentijdse stoelen, tafels en banken. Comfort is een must, zeker omdat een gastvrije ontvangst van patiënten en bezoekers voorop staat bij Reinier de Graaf. Aan welke eisen moet het meubilair minimaal voldoen en hoe moet het eruit zien? Facilitair projectbegeleider Wendy Ham houdt zich volop bezig met deze vragen.

Geen hoekige bureaus

“Zowel teamleiders van poliklinieken en verpleegafdelingen, ziekenhuishygiënisten, schoonmaakprofessionals als Arbo deskundigen en ergotherapeuten kijken vanuit hun deskundigheid naar het meubilair,” aldus Wendy. “Daarom kiezen we voor de spreek/onderzoekskamers voor een bureau met organische, ronde vormen. Een hoekig bureau belemmert vaak het contact tussen de zorgverlener en patiënt door de zitpositie en kan problemen geven met het draaien van het beeldscherm. Voor de wachtruimtes kiezen we voor zowel banken als leestafels met losse stoelen”

Alles nieuw

“Vanwege de bouw van het nieuwe ziekenhuis hebben we al lange tijd geen nieuwe meubels meer aangeschaft. Nu is het moment om met een leverancier in zee te gaan die aan al onze eisen voldoet en ook voor het onderhoud zorgt. Zo moeten de stoelen in de patiëntenkamers voldoende grip én een hoge mate van comfort bieden, voorzien zijn van een hoge rugleuning en moeten de voeten makkelijk onder de stoel te plaatsen zijn in verband met opstaan. Ook is het van belang dat het meubilair duurzaam en goed te reinigen is.”

Op proef

Sinds de zomer loopt er een proef met verschillende meubels op de zesde etage van gebouw H. “Ziekenhuismedewerkers krijgen de kans het meubilair te testen en eventuele reacties of tips te delen. Ondertussen gaan we ons buigen over de keuze van de kleuren en materialen. Want het meubilair moet natuurlijk wel mooi passen in het interieur van het gebouw. Het oog wil immers ook wat.”