Mozaïekpanelen onthuld op voorplein Reinier de Graaf Gasthuis

Vanmiddag nam Robbert Jan van der Ent Braat, manager Facilitair Bedrijf Reinier de Graaf, zeven bijzondere mozaïekpanelen in ontvangst op het voorplein van het Reinier de Graaf Gasthuis uit handen van de ontwerpers van het ziekenhuis. Deze panelen vormen gastvrije bankjes voor patiënten en bezoekers, verwerkt in de groenvoorziening op het plein. De inspiratie voor de panelen komt van het schilderij ‘Gezicht op Delft’ van Johannes Vermeer en ze zijn aangeboden door de ontwerpers van het Gasthuis, EGM Architecten, Deerns en Royal HaskoningDHV. De mozaïeken zijn gemaakt door Social Sofa uit Tilburg. Hovenier Van der Heijden uit Den Hoorn verzorgde belangeloos de voorbereidingen in de groenvoorziening.

In totaal zijn er uit Vermeers schilderij zeven fragmenten geselecteerd en verwerkt in de mozaïekpanelen. De panelen verwijzen met hun materiaal naar de Delftse keramiek waar de stad wereldwijd bekend om staat. Het kleurgebruik in de sfeer van Vermeer is ook toegepast in het ziekenhuisinterieur. De panelen op het voorplein geven kleur en sfeer aan de buitenomgeving van het ziekenhuis en leggen de verbinding tussen het Gasthuis, Delft en de omwonenden.

Robbert Jan van der Ent Braat is blij met de kunstwerken: “De panelen verfraaien de entree en de omgeving van ons mooie ziekenhuis. Het zijn bijzondere kunstwerken die het voorplein echt verdient. Ook staat het symbool voor de goede samenwerking met de architect en ontwerpers van het nieuwe gebouw. Gezamenlijk is het ons immers gelukt het thema ‘Verbondenheid met Delft en omgeving’ tot in de puntjes uit te werken en het gebouw geheel volgens planning en binnen budget te realiseren.” 

V.l.n.r.: Wim Breedveld (EGM Architecten), Jules Huyghe (Deerns), Jan Font Freide (Royal HaskoningDHV), Cees van der Zande (Reinier de Graaf), Thomas Brouwer (EGM Architecten), Martin van den Berg (EGM Architecten), Eric Wendel (EGM Architecten), Robbert Jan van der Ent Braat (Reinier de Graaf), Erik Pijnackers (EGM Architecten), Egbert Middelink (Reinier de Graaf) en Hans Schaap (Deerns).