Muur van natuur in centrale hal

Puur natuur verhoogt sfeer en gezondheid

Ruim 300 met zorg uitgekozen planten vormen straks een imposant groen schilderij op de muur achter de roltrap in de centrale toegangshal. Deze muur van natuur wordt een ‘absolute blikvanger’, vertelt directeur Dennis Zuidgeest van het Westlandse bedrijf Zuidkoop Natural Projects. Op 13 juli begint het bedrijf met de opbouw van de groene muur.

Vanaf de allereerste nieuwbouwplannen stond het thema ‘groen’ al met hoofdletters op papier. Natuurlijk groen verhoogt de sfeer en het welbevinden, en daar is in en rond het nieuwe ziekenhuis hard aan gewerkt. In de toegangshal komt een plantenwand van 24 vierkante meter, twee subtropische bomen van 6,5 meter hoog en twee wat lagere planteilanden in de zitjes. 

Scindapsus, Bucida en Rhapis

Dennis Zuidgeest weet alles over de planten die de entree straks zullen sieren. “De Scindapsus is bijzonder geschikt voor de groene wand. Het is een zeer decoratieve plant, maar dat niet alleen. De plant staat in de top 10 van meest luchtzuiverende planten en is ook gemakkelijk in het onderhoud. De twee bomen zijn van de soort Bucida, een boom die van oorsprong in Midden-Amerika groeit, met dezelfde uitstraling als ´de Nederlandse boom´. De lagere beplanting heet ´Rhapis´, een sterke plant en eveneens een topper in het verbeteren van de luchtkwaliteit.”

Natural Wall

De ‘natuurlijke muur’ (of natural wall) heeft naast luchtzuivering nog een ander voordeel. De plantenwand heeft een zeer gunstig effect op de akoestiek in de grote hal. De muur is van HDPE kunststof,  een uiterst duurzaam product. Zuidgeest: “Passend dus bij Reinier de Graaf als duurzaam ziekenhuis.” En hoe gaat het met water geven? “Eén keer in de vier weken is voldoende, een intelligent overloopsysteem doet verder zijn werk.” 

Zuidgeest kent de goede effecten van natuur in een gebouw. “Uit onderzoeken blijkt dat juist bij ziekte en stress groen veel goed doet. We hebben al veel plantenwanden in kantoren geplaatst, maar nog niet in een ziekenhuis. Voor ons geeft het een extra dimensie aan ons werk en dat inspireert enorm."

 

Voorbeeld van een groene wand in een kantoorpand