Nazorg voor borstkankerpatiënten

Wat doet de Nazorg mammapoli?
“Wij leveren oncologische controle en nazorg aan vrouwen die bij ons behandeld zijn voor borstkanker. Zij moeten de draad weer oppakken, wij helpen daarbij.”

Hoe doen jullie dat?
“Patiënten komen jaarlijks voor de medische controle. Daarnaast is er het eerste jaar na afronding van de behandeling extra aandacht voor het herstel. We blikken terug op de diagnose- en behandelfase, staan stil bij hoe het nu gaat en kijken vooruit. We geven persoonlijke informatie en praktische tips en verwijzen zo nodig naar specifieke hulpverleners. Het is maar net wat iemand nodig heeft om af te ronden en verder te kunnen.”

Waarom is dit nodig?
“In de eerste fasen van de ziekte is iedereen er voor je. Maar juist als je klaar bent met de behandeling, kun je in een gat vallen. Dan is het belangrijk om door een deskundige geïnformeerd en begeleid te worden om tot een zo goed mogelijk herstel te kunnen komen.”

Wat maakt jouw werk bijzonder?
“Ik ben dagelijks onder de indruk van de kracht van onze patiënten. Het is heel waardevol om hen een steuntje in de rug te kunnen geven.”

Goed om te weten

  • De Nazorg mammapoli, onderdeel van de Mammapolikliniek van Reinier de Graaf, is gevestigd in Voorburg en Delft.
  • De Nazorg mammapoli is gestart in 2011 en nog volop in ontwikkeling. Sinds 2013 gaan alle nieuwe patiënten na de behandeling over naar de Nazorg mammapoli.
  • Borstkankervereniging Nederland heeft het Reinier de Graaf ook dit jaar beloond met het roze lintje voor uitstekende borstkankerzorg.