Nieuwe digitale endoscopie zorgt voor snellere en betere diagnose bij KNO-patiënten

Sinds eind mei werken de KNO-artsen van Reinier de Graaf in Delft en Voorburg met een digitale endoscopie voor de diagnose en behandeling van patiënten met neus-, bijholte- en stemklachten. Voorheen werkte de afdeling KNO alleen met analoge endoscopen. De nieuwe digitale techniek zorgt voor scherpe, zeer nauwkeurige beelden waardoor de KNO-arts veel meer kan zien. Dit zorgt ervoor dat de KNO-artsen een snellere, vaak betere diagnose kunnen stellen bij deze patiënten. 

KNO-arts Marco Franken: “Het is best even wennen om te werken met de nieuwe ‘chip on the tip’, waarmee je echt heel veel ziet. Doordat je een scherper en vollediger beeld hebt, kun je in een groter gebied zoeken om de diagnose te stellen. Bovendien is het nu mogelijk om beelden vast te leggen en kan de patiënt meekijken op het beeldscherm. Dat kon voorheen niet, toen zag alleen de arts het gebied via de endoscoop.” De eerste reacties van patiënten op de polikliniek KNO zijn dan ook positief. De KNO-artsen zijn blij met de mogelijkheid om de digitale beelden vast te leggen. “We kunnen het behandelproces van de patiënt beter volgen, doordat we kunnen terugkijken naar eerder gemaakte beelden”, aldus Franken. 

Minder behandelingen onder narcose

Franken schat in dat er met name bij patiënten met stemklachten minder behandelingen onder narcose nodig zijn. “Dankzij de nauwkeurige digitale techniek is het nu mogelijk om een goede diagnose te stellen van stembanden. Door de goede beelden zal een kijkonderzoek onder narcose steeds minder vaak nodig zijn.”

In totaal zijn er nu dertien digitale endoscopen in gebruik, waarvan zeven in de spreekkamers en zes in de behandelkamers in Delft en Voorburg. De nieuwe digitale techniek kan ook bij kinderen gebruikt worden, doordat er ook speciale, dunne kinderscopen zijn.