Oncologen Reinier de Graaf behandelen met Avastin

Niet alle Nederlandse ziekenhuizen behandelen patiënten met uitgezaaide darmkanker volgens de landelijke richtlijn met bevacizumab (Avastin®). Dit kwam naar voren tijdens een uitzending van NOS Nieuwsuur op dinsdag 16 juni.  In Reinier de Graaf worden patiënten met uitgezaaide darmkanker behandeld volgens de geldende richtlijnen in Nederland. Oncoloog Monique Bos: “Dit betekent veelal een combinatie van chemotherapie met immunotherapie zoals bevacizumab (Avastin®).  Ook andere vormen van immunotherapie worden gebruikt, afhankelijk van het type darmkanker dat de uitzaaiingen heeft veroorzaakt."

Bijwerkingen

Voor bevacizumab (Avastin®) gelden enkele kanttekeningen," aldus oncoloog Bos. "Het kan namelijk (ernstige) complicaties geven, waar kankerpatiënten extra gevoelig voor zijn zoals bloedingen, trombose (stolsels in de vaten) en hoge bloeddruk. Hier letten we goed op en zorgen dat de medicatie veilig toegediend wordt. Bij sommige patiënten is het vanwege de bijwerkingen niet mogelijk om deze toe te passen.”

Uitzending nieuwsuur

In 23 Nederlandse ziekenhuizen wordt om financiële redenen het dure geneesmiddel Avastin, dat gebruikt wordt voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide darmkanker, niet voorgeschreven. Dat blijkt uit een nog niet-openbare studie naar uitgezaaide darmkanker van prof.dr. Punt. Hij is hoogleraar Medische Oncologie en verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. In de uitzending  van NOS Nieuwsuur op dinsdag 13 juni vertelde hij hierover.