Opereren in de tropen

Met 120 kilo aan materialen als disposables, verbandmiddelen, anesthesiemedicatie, hechtsetjes en ok- instrumenten, vertrekken Reinier de Graafs plastisch chirurg Michiel Schuringa en ok-assistente Joke van Leersum zondag  2 november naar het noordelijke deltagebied van Bangladesh. Hun missie? Het behandelen van zo’n 100 patiënten, merendeels kinderen, met een gespleten lip en gehemelte of brandwonden.  Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken bij de behandeling van grote brandwonden heeft de plastisch chirurg zelfs een elektrisch dermatoom in zijn bagage. Dit is een chirurgisch instrument waarmee je dunne plakken huid van een donorgebied afhaalt om er een huidtransplantatie mee uit te voeren. Zeven jaar op rij opereert plastisch chirurg Michiel Schuringa al in de tropen.  Eerst drie jaar in Nigeria en sinds vier jaar in Bangladesh voor de Stichting Friendship.

Opereren en scholen

Michiel Schuringa: “Ik vind het fantastisch dat ik dit vrijwilligerswerk, samen met mijn team van twee ok-assistenten en een anesthesist, mag doen. Onze behandelingen maken echt het verschil voor deze patiënten en hun familie. In Bangladesh ben je namelijk niet huwbaar als je een gespleten lip en gehemelte hebt. En goed functioneren op je werk is moeilijk, of zelfs onmogelijk,  met vergroeiingen die het gevolg zijn van brandwonden.  Het is dus cruciaal voor de toekomst van deze patiënten en hun naasten dat zij geopereerd worden.” De plastisch chirurg en zijn team opereren op een hospitaalschip. “Direct na aankomst met het watervliegtuig starten we met het screenen van patiënten. We opereren 10 dagen, van 08.00 tot 18.00 uur. Daarnaast scholen we het reguliere personeel van het hospitaalschip op het gebied van hygiëne, sterilisatie van instrumenten en wondzorg.”

Levens redden

Voor een expeditie in 2015 naar het noordelijk deltagebied van Bangladesh heeft Michiel Schuringa ook al een doel gesteld. “Het hospitaalschip van de Stichting Friendship fungeert als een soort huisartsenpost voor dit gebied. Ik hoop dat we volgend jaar de zeer gemotiveerde zorgprofessionals van het hospitaalschip ook kunnen trainen op het gebied van specialistische reanimatie.  Ze hebben dan de skills om meer levens te redden in acute situaties. Voorwaarde is wel dat er dan voldoende fondsen beschikbaar zijn om de noodzakelijke apparatuur hiervoor aan te schaffen.” 

Blog

Bent u nieuwsgierig naar het overzeese vrijwilligerswerk van plastisch chirurg Michiel Schuringa? Via de blog ‘Arts in de tropen’ volgt u zijn ervaringen in Bangladesh.