Patiënt geeft 2500 euro voor onderzoek

Een stralende Marry de Baat en haar man Jaap kwamen deze week voor de zoveelste keer naar Reinier de Graaf in Delft. Dit keer niet voor onderzoek of een behandeling, maar voor een prachtige gift aan het ziekenhuis.

Juni 2009. Het noodlot slaat toe bij Marry: onderzoek wijst uit dat zij lijdt aan de ziekte van Hodgkin, een agressieve vorm van lymfeklierkanker. Acht intensieve maanden met zestien chemokuren volgen. Vergeefs. In februari 2010 krijgt Marry te horen dat er een recidief van de ziekte is. De bodem slaat onder haar weg. Een nog intensiever traject met uiteindelijk een stamceltransplantatie volgde. En hoewel alle mogelijke bijwerkingen optraden en zij de dood in de ogen keek, heeft de behandeling ditmaal succes.

Vlnr Jaap de Baat, Jerôme Wishaupt, Dr. Ward Posthuma, Marry de Baat

Steeds grotere overlevingskans

Dr. Ward Posthuma, hematoloog-oncoloog bij Reinier de Graaf, doet al jaren onderzoek naar deze vorm van kanker. “Hodgkin was tot midden vorige eeuw zonder meer dodelijk. In de jaren zestig werd de ziekte bestreden door alle klieren te bestralen. Later is daar de chemokuur ABVD bijgekomen, waardoor de overlevingskans gestaag toeneemt. Op dit moment slaagt 80 tot 90 procent van de behandelingen. Maar komt de ziekte na behandeling toch weer terug, dan is de kans op overleven nog maar fiftyfifty.” 

Dubbeltje op z’n goeie kant

Het leven lacht Marry inmiddels weer toe, nu haar ‘gebeden het dubbeltje de goede kan op lieten vallen'. “Ik zei tegen mezelf: ‘als ik dit overleef, ga ik heel veel dingen voor andere mensen doen’.” En zo leeft ze nu. Haar gulheid varieert van altijd vriendelijk groeten tot donaties aan bijvoorbeeld het KWF. Met diverse activiteiten maar vooral breien, heel veel breien, haalt Marry de ene euro na de andere op. “En voor ik het wist, had ik 2500 euro bij elkaar voor Reinier de Graaf.”

Geld voor onderzoek

Met haar gift benadrukt Marry hoe blij zij is met haar artsen en verpleegkundigen. Medewerkers van het ziekenhuis mogen echter geen giften aannemen. Daarom komt het geld ten goede aan wetenschappelijk onderzoek. De Wetenschappelijke Activiteiten Commissie (WAC) van Reinier de Graaf gaat ervoor zorgen dat het geld gaat naar onderzoek naar de behandeling van lymfomen. 

Voorzitter Jérôme Wishaupt van de WAC: “Vaak worden grote onderzoeken gesponsord, bijvoorbeeld door de farmaceutische industrie. Maar juist uit kleinere onderzoeken komen vaak verrassend grote resultaten. Wij zijn daarom heel blij dat mevrouw De Baat zo’n royale schenking heeft gedaan.”