Patiënten in actie tijdens Delftse Elfstedentocht

Heel Nederland wachtte deze week in spanning af. Zou het ijs dik genoeg zijn voor de tocht der tochten of niet? ‘IJsmeester’ en orthopedisch chirurg Stephan Vehmeijer van het Reinier de Graaf ziekenhuis was er zeker van. Hij gaf op 8 februari het startschot voor de tweede editie van de Delftse Elfstedentocht, want het ‘ijs’ in het ziekenhuis bleek dik genoeg.

Onder begeleiding van de fysio- en ergotherapeuten gingen 30 patiënten de uitdaging aan. In winterse kleding liepen zij de Delftse Elftstedentocht. Ook de cliënten van zorgorganisatie Pieter van Foreest deden dit jaar mee. De jongste deelnemer was 6 en de oudste 92 jaar. Vehmeijer heeft genoten van de ‘barre’ tocht. “Het is een vrolijk, laagdrempelig evenement waar veel patiënten op hun eigen tempo aan mee kunnen doen. En bewegen is goed. Zo blijven patiënten fit en dat is belangrijk voor hun herstel.”

Delftse Elfstedenroute

De Delftse Elfstedentocht is een initiatief van de fysio- en ergotherapeuten van Reinier de Graaf. Zo willen zij patiënten op een ludieke manier in beweging krijgen. De vijfde verdieping van het ziekenhuis was speciaal voor deze tocht geheel in winterse sferen omgetoverd. Op de route van 300 meter liepen de deelnemers onder begeleiding van de fysio- en ergotherapeuten langs de elf Friese steden. Op een stempelkaart werden de prestaties bijgehouden. Halverwege de route genoten de sportievelingen van warme chocolademelk met slagroom bij de Koek en Zopiekraam. Na afloop kregen zij een medaille en een welverdiende kom erwtensoep.

“We hebben ontzettend veel plezier gehad en zijn erg blij dat er zoveel patiënten hebben meegedaan”, aldus ergotherapeut Maaike Philippo. “Ook de cliënten van de herstelunit van Pieter van Foreest hebben genoten. Sommige deelnemers hebben de route maar liefst 5 keer gelopen. Iedereen heeft vandaag een topprestatie geleverd.” Reinier de Graaf organiseert vaker evenementen om patiënten in beweging te krijgen. Vorig jaar heeft het ziekenhuis onder meer Pietengym georganiseerd en de tweede editie van de Delftse Vierdaagse gehouden.

Omroep West heeft een mooie reportage gemaakt, begint op 10:10 min
Omroep Max was ook aanwezig, reportage begint op 08:51 min.