Patiënten Reinier de Graaf revalideren in de ‘Zwitserse Alpen’

Fietsen door de Zwitserse Alpen, roeien in Giethoorn of wandelen door de bossen van Canada, zo kunnen patiënten van Reinier de Graaf herstellen na een operatie, bij ziekte of tijdens het dialyseren. Met het nieuwe interactieve programma Silverfit bewegen zij tijdens hun ziekenhuisverblijf op hometrainer, ligfiets of loopband aan de hand van een video door een stad of de natuur. Dit gebeurt onder begeleiding van een fysiotherapeut. Veel patiënten reageren positief. Het stimuleert patiënten om meer en vaker te oefenen en daardoor herstellen zij doorgaans sneller.

 

Hoe werkt het?

Voor het oefenapparaat in de oefenruimte en op de Dialyse-afdeling staat een groot beeldscherm waarop een route wordt getoond. De ‘route’ is verbonden aan het apparaat. Door deze koppeling wordt de snelheid van de film bepaald door de snelheid waarmee de patiënt beweegt. Hierdoor krijg hij of zij het gevoel daadwerkelijk een tochtje te maken in een andere omgeving. Er is keuze uit meer dan 60 films. Zo zijn er routes door diverse Nederlandse steden, de natuur en kunnen patiënten zelfs toeren door Canada en Australië.

“Inmiddels werken we twee weken met dit programma en de resultaten zijn erg goed”, aldus Marc Knigge, physician assistant i.o. revalidatiegeneeskunde. “Onze patiënten zijn erg enthousiast. Bewegen wordt zo veel leuker en daardoor oefenen zij langer en vaker. En dat is belangrijk voor een goed herstel.”

Ook mevrouw Vijftigschild-Overvelde (76 jaar) is zeer te spreken over deze manier van oefenen. "Ik vind het erg leuk om naar mijn geboortestad Den Haag te fietsen. Ik houd het veel langer vol en de tijd is zo om”, zegt zij enthousiast.

Silverfit is mede mogelijk gemaakt vanuit het Innovatieplatform van het Reinier de Graaf ziekenhuis.