Patiëntenkamers in de sfeer van Vermeer

 

Schilderijen van Vermeer en de historische stad Delft als inspiratiebron voor de uitstraling van het nieuwe Reinier de Graaf. Een goede keuze, dat blijkt. Het resultaat zijn sfeervolle patiëntenkamers met gordijnen, vloeren en wanden die linnenkleurig, geel, oranje, blauw en bruin zijn. Kleuren die terugkomen in bekende werken van Vermeer. 

Ontwikkelen van nieuwe stoffen

Een belangrijk onderdeel van de aankleding is de raambekleding. Het ziekenhuis diende bij de textielleverancier zeer specifieke verzoeken in voor de gordijnen. “Zo specifiek dat er zelfs nieuwe stoffen zijn ontwikkeld. Dat is bijzonder,” vertelt Marianca van Leeuwenburg, projectleider nieuwbouw FAB. Ze is vooral trots op de gordijnen voor de kliniek. “Die hebben we zelf ontworpen. De basiskleur is beige en het ziet eruit als linnen, net als het behang in de patiëntenkamers. In de stoffen zit een afwisseling  van verticale banen met verschillende  diktes en kleuren. De gordijnen dragen bij aan de uitstraling van een gastvrije hotelkamer.” 

Verschillende ruimtes, verschillende gordijnen

In het nieuwe ziekenhuis is duidelijk rekening gehouden met de functie van de ruimtes. Marianca: “We stemmen het af op de patiënten. Voor de afdeling Moeder & Kind zijn de gordijnen bijvoorbeeld in fellere kleuren, een stuk vrolijker. Bij de poliklinieken hangen strakke witte gordijnen die qua dikte tussen een gewoon gordijn en een vitrage zitten. Daarnaast heb je  een wit gordijn rondom de onderzoeksbank met een streepje passend bij de andere stoffen en kleuren in het gebouw. Zo heeft de patiënt meer privacy tijdens het aan- en uitkleden.”