Promovendus geeft vervolg aan onderzoek Carina Hilders behoud vruchtbaarheid kankerpatiënten

Jonge vrouwen die chemotherapie hebben ondergaan, lopen vaak het risico onvruchtbaar te worden. Als gevolg van de therapie kunnen zij namelijk vervroegd in de overgang komen. Carina Hilders, gynaecoloog en directeur van het Reinier de Graaf ziekenhuis, deed in het verleden onderzoek naar het behoud van vruchtbaarheid van vrouwen met kanker. Dit heeft een vervolg gekregen in het onderzoek van Inge Peters, gynaecoloog in opleiding bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij promoveerde onlangs op dit onderzoek en Hilders begeleidde Peters als promotor.

Peters heeft een nieuwe, belangrijke stap gezet in het onderzoek naar het behoud van vruchtbaarheid bij kankerpatiënten. Voor sommige vrouwen die onvruchtbaar dreigen te worden door chemotherapie kan het invriezen van eierstokweefsel een oplossing zijn. Na de kankerbehandeling wordt dit weefsel ontdooid  en teruggeplaatst, waardoor bij de meerderheid van de patiënten de vruchtbaarheid herstelt. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat er geen uitzaaiingen in het teruggeplaatste weefsel zitten. Peters vond na drie jaar onderzoek in het LUMC twee veelbelovende opties om meer zekerheid te krijgen over de aanwezigheid van tumorcellen in ingevroren en terug te plaatsen eierstokweefsel. 

Hilders licht toe: “Inge heeft een heel belangrijke bijdrage geleverd aan het creëren van nieuwe opties voor het behoud van vruchtbaarheid. Zij ging op zoek naar nieuwe technieken om de eventuele aanwezigheid van tumorcellen op te sporen en vond twee veelbelovende manieren.  Ook ontdekte zij dat je met één van de twee methoden ook het aantal eicellen in het weefsel zichtbaar kunt maken, zodat de eierstokfragmenten met de grootste kans op herstel van de vruchtbaarheid kunnen worden teruggeplaatst.” 

Toekomst

De technieken moeten nog verder worden geperfectioneerd en Peters hoopt dat ze snel de behandelkamer bereiken. Ook Hilders verheugt zich op een spoedige doorontwikkeling: “Het zou fantastisch zijn als we deze vrouwen zo goed en veilig mogelijk kunnen helpen met het behoud van hun vruchtbaarheid. Daarom willen we in Reinier de Graaf zo snel mogelijk aan de slag met deze technieken in samenwerking met ons eigen IVF-centrum. Onderzoek naar vruchtbaarheid zit in ons DNA. De naamgever van ons ziekenhuis was in 1641 immers de eerste persoon die een menselijke eicel waarnam en wordt beschouwd als een pionier in de ontwikkeling van de voortplantingsgeneeskunde.”