Reinier de Graaf biedt kinderoncologische zorg dicht bij huis

Reinier de Graaf is een van de veertien Nederlandse ziekenhuizen die met het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht een samenwerkingsovereenkomst heeft voor de behandeling van kinderen met kanker. Dankzij dit zogenoemde shared care concept krijgen kinderen die een tumor in de buik of borstholte hebben, behandelingen als chemotherapie dicht bij huis. Deze kinderen gaan zodra de diagnose en het behandeltraject is bepaald alleen nog voor de complexe oncologische zorgverlening naar Utrecht. 

Dit shared care concept past Reinier de Graaf al jarenlang toe voor kinderen met leukemie. Hiervoor is een samenwerkingsverband met het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Jeroen Noordzij, kinderarts bij Reinier de Graaf: “Als kinderen de diagnose kanker krijgen, is er in veel gevallen sprake van een lang behandeltraject. De kinderoncologen in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en het Sophia Kinderziekenhuis hebben de regie tijdens de shared care. Zij zijn de kapitein en wij de stuurman, een goede stuurman. Samen houden wij de behandeling op koers. Door deze samenwerking krijgen kinderen met kanker bij ons veilige oncologische zorg dichtbij huis. En dat is fijn, want het behandeltraject van deze kinderen is lang en duurt soms jaren.”

De driejarige Lizzy heeft leukemie en is dankzij het shared care concept, samen met haar moeder Ninja, regelmatig voor behandeling op de Kinder- en jeugdafdeling van Reinier de Graaf te vinden. In het artikel ‘Zorg dicht bij huis’ leest u hoe moeder Ninja de shared care voor haar dochter ervaart.