Reinier de Graaf biedt oncologiepatiënten handgemaakte mutsen van stichting Fighting Cancer

Patiënten met kanker die hun haar (deels) verliezen als gevolg van hun behandeling in het Reinier de Graaf ziekenhuis krijgen sinds kort een handgemaakte muts aangeboden. Deze mutsen worden gehaakt door vrijwilligers die zijn aangesloten bij stichting Fighting Cancer. De mutsen helpen patiënten om hun hoofd warm te houden, ondanks het haarverlies.

Marlen Schaareman is contactpersoon voor Reinier de Graaf namens deze stichting: “We krijgen jaarlijks  honderden mutsen binnen via onder meer haakgroepen en particulieren die graag haken of breien voor een goed doel. Ik ben sinds een half jaar vrijwilliger voor deze stichting en heb onlangs een tas met zeker honderd mutsen mogen afleveren op de afdeling Oncologie van het Gasthuis in Delft.”

Patiënte Meinders-Allen is blij met haar warme muts: “Wat een supersympathiek gebaar. Vlak voordat mijn haar zou gaan uitvallen, mocht ik een muts uitzoeken. Wat mooi dat mensen deze mutsen belangeloos maken, dat vind ik echt bijzonder. De mutsen liggen op de dagbehandeling, waar de chemobehandelingen plaatsvinden. Het uitzoeken van een geschikte muts heeft ook een sociale functie. Doordat patiënten elkaar onderling kunnen adviseren, hebben ze gelijk een leuk gespreksonderwerp.”

Gespecialiseerd oncologieverpleegkundige Kata Eijsackers: ”Ik vind het een geweldig initiatief. Je geeft patiënten iets persoonlijks en tastbaars. Patiënten mogen er na hun chemobehandeling een of twee uitkiezen. Er zijn mutsen in allerlei soorten, formaten en kleuren, zowel voor mannen, vrouwen als kinderen.” 

Marlen Schaareman (links) en Kata Eijsackers.