Reinier de Graaf en Medical Delta: levende brug tussen zorg, techniek en farma

Dinsdag 21 juni vond in de TU Delft het zesde Medical Delta-event (voorheen MedTechWest) plaats. Elk jaar trekt dat zeker 350 wetenschappers, ingenieurs, medici en ondernemers en vertegenwoordigers van de overheid. De Medical Delta is een netwerk van drie universiteiten die een levende brug slaan tussen de medische wereld (Leiden, Rotterdam), geneesmiddelonderzoek (Leiden) en die van de technologie (Delft). Tijdens het event was ook Reinier de Graaf vertegenwoordigd met een gezamenlijke Reinier de Graaf /Double Sense/TU-stand over DORA.

Tijdens het event vond voor de tweede keer in de Nederlandse academische geschiedenis een dubbelbenoeming plaats; de eerste was dat in 2014, toen elf hoogleraren een Medical Delta benoeming ontvingen. Met de dubbelbenoeming van nog eens zeven hoogleraren onderstreepte de Medical Delta dinsdag haar ambities op het vlak van zorginnovatie. De hoogleraren kregen een leerstoel aan een andere dan hun eigen universiteit erbij, waarmee de drie universiteiten vol inzetten op kruisbestuiving. In de woorden van Roel Kamerling, directeur Medical Delta:

Reforming healthcare cannot be tackled by specialists working in isolation. Instead, a holistic approach is needed, one where connections are made across disciplines and organisations. The Medical Delta Professorships are key for doing so.

Reinier en de samenwerking in de Medical Delta

Door de intensieve samenwerking met de TU –onderzoekers en artsen in opleiding komen inmiddels al jaren heel gemakkelijk bij elkaar over de werkvloer- heeft Reiner de Graaf zich op een bijna organische manier een plek in de Medical Delta verworven. Bijna, want een belangrijk deel van de levende brug is Reinier de Graaf chirurg Maarten van der Elst, die natuurlijk aanwezig was tijdens het event. “Het is echt fantastisch wat allemaal mogelijk wordt als je gedrevenheid, inzichten en slagkracht bundelt. Ik ben er heel trots op dat we met de Living labs’ daar onderdeel zijn en dat we hier nu staan met DORA. De innovaties die in de Medical Delta mogelijk worden zijn ook heel goed voor Reinier, en dus zeker ook voor onze patiënten”.

Prof. dr. Jenny Dankelman (TU), Leendert Jan Zonneveld (Executive Partner DoubleSense) , PhD student Frederique Meeuwsen (TU), Associate professor John van den Dobbelsteen (TU), Prof.dr. Carina Hilders (die ook meeliep in de stoet van hoogleraren; Reinier de Graaf), Arjan van Dijke (TU) en chirurg Maarten van der Elst (Reinier de Graaf)

Steeds betere zorg

In het driehoekig netwerk met nu 18 Medical Delta professoren en medici bruist het van de slagkracht en vernieuwingen in de medische technologie. En regelmatig met grote impact op de zorg. Zo heeft de samenwerking bijvoorbeeld al gezorgd voor innovaties op het gebied van minimaal invasieve behandelingen en de ontwikkeling van 3D prints van het menselijk lichaam. Door minimaal invasieve behandelingen zijn littekens kleiner, verloopt het herstel van de patiënt vlotter is het verblijf in het ziekenhuis korter. De Da Vinci Robot die dit voorjaar in gebruik is genomen in het Reinier de Graaf Gasthuis Delft, is daar een formidabel hulpmiddel bij. Een ander doorbraak is de ontwikkeling van 3D prints van het menselijk lichaam; chirurgen die een gecompliceerde ingreep gaan uitvoeren kunnen deze ingreep eerst oefenen op een 3D geprint preparaat. Door voortschrijdende technologische innovatie wordt het steeds beter mogelijk om het allerkleinste niveau van het menselijk lichaam (DNA en cel niveau) te begrijpen en het effect van medicijnen, levensstijl en medische behandelingen op individueel persoonlijk niveau te onderzoeken. Van de mogelijkheid van een “One Hour Cancer Treatment” specifiek op maat van jouw DNA tot het testen van geneesmiddelen op een chip met jouw eigen cellen waardoor “personalised medicine” echt mogelijk wordt. Door de combinatie van techniek en zorg komen deze ontwikkelingen binnen handbereik.

Meer informatie over de Medical Delta. Daar staan ook de zeven nieuwe hooglerarenen hun onderzoeksgebieden vermeld.