Reinier de Graaf krijgt groen vinkje voor goede bloed- en lymfeklierkankerzorg

Reinier de Graaf ziekenhuis heeft het groene vinkje voor bloed- en lymfeklierkankerzorg weer gekregen. Dit  keurmerk wordt toegekend aan ziekenhuizen  die goede zorg bieden aan patiënten met kanker in het bloed of de lymfeklieren. Dit wordt ook wel hemato-oncologische zorg genoemd. De voorwaarden voor het ontvangen van het het groene vinkje zijn opgesteld door meerdere patiëntenorganisaties, waaronder Levenmetkanker. Via MediQuest, die alle gegevens van de zorginstellingen verzamelt, wordt de kwaliteit van ziekenhuizen en klinieken inzichtelijk gemaakt.

De criteria voor goede hemato-oncologische zorg zijn:

  • De patiënt wordt door één of twee gespecialiseerde hematologen  behandeld, met één hoofdbehandelaar en met goede begeleiding door een gespecialiseerd verpleegkundige.
  • Een afgesproken zorgpad en regelmatig overleg, zodat de patiënt waar hij of zij aan toe is.
  • Goede informatie over het ziektebeeld en Hematon brochure (patiëntenorganisatie)
  • Er is een vast verpleegkundig aanspreekpunt, waarmee te allen tijde contact mogelijk is
  • Het tijdig en volledig informeren aan huisarts van de diagnose, prognose en behandelplan middels brieven, maar ook een uitnodiging voor participatie aan het multidisciplinaire overleg.

Het Reinier de Graaf ziekenhuis voldoet aan al deze eisen. Persoonlijke zorg rondom kanker is voor het ziekenhuis een belangrijk thema. "Wij willen met passie een state of the art-behandeling geven aan elke patiënt met kanker, rekening houdend met zijn of haar persoonlijke wensen en omstandigheden. Samen met de patiënt - dit noem je shared decision making-  komen wij tot een moderne behandeling op maat”, aldus dr. E.F.M. Posthuma, hematooloog.

Keurmerken zoals het groene vinkje helpen patiënten de beste keuze te maken voor hun behandeling. Op de pagina van vergelijkingswebsite Independer vindt u een overzicht van alle ziekenhuizen in Nederland die op dit moment in het bezit zijn van het groene vinkje voor bloed- en lymfeklierkankerzorg.