Reinier de Graaf krijgt opnieuw groen vinkje voor goede stomazorg

Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft voor de vijfde keer op rij het groene vinkje van de Nederlandse Stomavereniging ontvangen. Dit keurmerk is het bewijs dat ons ziekenhuis voldoet aan alle normen voor goede stomazorg, op zowel het gebied van urine- als darmstomazorg. Deze normen zijn opgesteld door de Nederlandse Stomavereniging in samenwerking met stomadragers, stomaverpleegkundigen, chirurgen en urologen.

Volgens de vereniging beschikken de stomaverpleegkundigen van Reinier de Graaf over ruim voldoende scholing en ervaring om de juiste zorg aan stomapatiënten te kunnen bieden. Onze verpleegkundigen zijn goed beschikbaar en bereikbaar voor patiënten met vragen. Ook zijn er tot vijf jaar na aanleg van de stoma nacontroles. Verder biedt Reinier de Graaf een preoperatief gesprek met een medisch specialist en een gecoördineerd ontslag.

Hoge eisen stomazorg
“Elk jaar worden de kwaliteitseisen die de Nederlandse Stomavereniging stelt hoger”, aldus stomaverpleegkundige Ria Tjalsma. “Wij zijn dan ook blij dat we als ziekenhuis wederom aan deze eisen voldoen. Dit stimuleert ons om de stomazorg in Reinier de Graaf te blijven optimaliseren. Zo zijn wij inmiddels bezig om patiënten te laten oefenen met het gebruik van een stoma in de preoperatieve fase.”

Stoma Zorgwijzer
De volledige bevindingen van de Nederlandse Stomavereniging zijn beschikbaar via de Stoma Zorgwijzer. In deze database is informatie te vinden over stomazorg in verschillende ziekenhuizen in Nederland. Patiënten kunnen hiermee gemakkelijk informatie zoeken en vergelijken om zo een gemotiveerde keuze te maken. De Nederlandse Stomavereniging zet het groene vinkje in als stimulans om de zorg op de ziekenhuislocatie beter af te stemmen op de wensen en behoeften van (aankomende) stomadragers.