Reinier de Graaf officieel geopend

Prachtcadeaus bij opening nieuwbouw


Met een luide knal is op donderdag 12 november officieel het nieuwe ziekenhuisgebouw geopend van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. In de centrale hal werd een meterslang lint zichtbaar. Dit staat symbool voor de verbondenheid tussen het ziekenhuis, patiënten, familieleden, bezoekers, andere zorgaanbieders, samenwerkingspartners en lokale leveranciers.

 

 

De enorme keten was kort ervoor door honderden personen gecreëerd. Zij knoopten de aan hen uitgereikte linten aan elkaar. Extra bijzonder: óók Reinier de Graaf, de beroemde 17e-eeuwse Delftse arts naar wie het ziekenhuis is vernoemd, was in de hoedanigheid van een levend standbeeld betrokken bij de indrukwekkende ceremonie. Het lint zal als kunstwerk worden gepresenteerd in de centrale hal.


Compact en functioneel

Een compact en functioneel ziekenhuis realiseren tegen relatief lage kosten. Geen ‘lucht bouwen’, bijvoorbeeld in de vorm van immense hallen, maar elke vierkante meter zoveel mogelijk wijden aan het zorgproces. Daar is het Reinier de Graaf Gasthuis met glans in geslaagd. In 2009 begon de planvorming, eind oktober 2012 ging de eerste paal de grond in en al in augustus 2015 zwaaiden de deuren open voor patiënten.Met een uitgebreide presentatie ging architect Eric Wendel (EGM Architecten) in op de totstandkoming van het ontwerp en kwamen de vele Delftse elementen die hierin verwerkt zijn aan bod.

Operatierobot

Op donderdag 12 november volgde de officiële opening Zo’n 250 genodigden woonden een symposium bij dat onder meer ging over de bijzondere Delftse manier van ontwerpen en bouwen. Zij zagen ook dat fraaie cadeaus werden overhandigd. Het hoogtepunt was : een speciaal type operatierobot, de eerste in de regio Haaglanden. De ‘Da Vinci’ verkleint bijvoorbeeld het risico op incontinentie en impotentie bij mannen van wie de prostaat vanwege prostaatkanker moet worden verwijderd. Het apparaat bevat 3D-beelden, zodat de chirurg beter zicht heeft in het operatiegebied.

Verandering

De allernieuwste versie van de Da Vinci Robot wordt mogelijk gemaakt door Stichting Phoenix. Deze is gelieerd aan Zorgverzekeraar DSW en stimuleert al enkele jaren de regionale gezondheidszorg. DSW-bestuursvoorzitter Chris Oomen: “Delft staat onder meer bekend om zijn innovatie en techniek. Maar de gemeente miste nog iets. Daar is nu verandering in gekomen.”

High-five

Carina Hilders, directeur medische zaken van Reinier de Graaf, ontving het cadeau symbolisch door een high-five te geven aan een als robot acterend acteur. Hilders: “Reinier de Graaf is een van de topklinische ziekenhuizen in ons land. Die status houdt onder meer in dat voortdurend wordt gestreefd naar nóg betere vormen van zorg. Mede dankzij de Da Vinci robot kunnen wij de beste zorg in de nabije omgeving bieden.”

Uroloog John van der Hoeven: “Vanaf begin volgend jaar hebben mannen uit Delft, Den Haag en omringende gemeenten de mogelijkheid dicht bij huis een prostaatverwijdering te ondergaan. Tot dusver stelden wij alleen de diagnose en moest de patiënt voor behandeling naar Rotterdam of Amsterdam. Het apparaat is ook geschikt voor operaties bij nier- en blaaskanker.”

Patiënten binnen de Gynaecologie en Gastro-Enterologische Chirurgie zullen ook voordeel ondervinden van de Da Vinci Robot.

 

Pianovleugel

Een andere aanwinst is een pianovleugel. Reinier de Graaf wil niet alleen de beste zorg bieden, maar staat ook voor een prettige omgeving die het herstel van patiënten bevordert. Mede daarom schonken de 200 medisch specialisten uit het ziekenhuis de vleugel. Namens de medisch specialistische Coöperatie zei vicevoorzitter Daan Kamphuis: “De vleugel staat in de zithoek van de centrale hal met zicht op het groen. Iedereen die het instrument wil bespelen, kan de sleutel ophalen bij de receptie. Er kan alleen worden gespeeld na 18.00 uur en in de weekenden.”

Theaterkoor

Na het symposium gingen de gasten van de vijfde verdieping naar de centrale hal om de vleugel te bewonderen, samen met patiënten en bezoekers de openingshandeling te verrichten en te luisteren naar Theaterkoor Dario Fo. Dat de leden van het koor afkomstig waren uit het Westland onderstreepte nog eens de verbondenheid van Reinier de Graaf met de directe omgeving.