Reinier de Graaf pionier in tegengaan voedselverspilling

Vorige week was in het nieuws dat de voedselverspilling in ziekenhuizen fors omlaag kan. Volgens onderzoek van de Universiteit Wageningen gooien ziekenhuizen die de warme patiëntenmaaltijden op een moderne manier verzorgen veel minder eten weg. Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft in de ontwikkeling van deze moderne methoden een pioniersfunctie vervuld.

Reinier de Graaf heeft acht jaar geleden in samenwerking met maaltijdenproducent Marfo het zogenoemde vriesversconcept oftewel Roomservice à la carte-concept ontwikkeld. Hierbij worden de warme patiëntenmaaltijden van tevoren bereid en ingevroren. Pas als een patiënt een maaltijd besteld, wordt deze in de afdelingskeuken volledig bereid in de regenereeroven.

Het grote voordeel van deze manier van werken, is dat niet meer van tevoren ingeschat hoeft te worden hoeveel van welke maaltijden uitgeserveerd moeten worden. Dit levert een behoorlijke besparing op van de hoeveelheid voedsel die wel is bereid, maar niet wordt opgegeten.

Bij het op de oude manier aanbieden van maaltijden moest het Reinier de Graaf ziekenhuis ongeveer 25 tot 30 procent van de warme maaltijden weggooien, nu is dat 1 tot 2 procent. Dit levert minder verspilling en een besparing van kosten op. Dit door Reinier de Graaf en Marfo ontwikkelde vriesversconcept is de afgelopen jaren in veel ziekenhuizen in Nederland ingevoerd.

Het aanbieden van maaltijden volgens de vriesversmethode zorgt er daarnaast voor dat patiënten meer keuze en variatie aangeboden krijgen. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze beter eten, maar er kan ook optimaal rekening gehouden worden met specifieke dieeteisen en -wensen. Kijk hieronder een aflevering van Mijn Leven Mijn Gezondheid terug, waarin meer wordt verteld over het Roomservice à la carte-concept.