Reinier de Graaf schenkt kunstcollectie aan Museum Prinsenhof Delft

Reinier de Graaf schenkt 47 kunstvoorwerpen uit zijn collectie aan Museum Prinsenhof Delft. Woensdag 23 oktober nam museumdirecteur Janelle Moerman de schenkingsovereenkomst in ontvangst van directeur Carina Hilders. Met deze stukken kan het museum het verhaal van Delft nog beter vertellen. Een deel van de voorwerpen is te zien voor bezoekers van het museum. Museum Prinsenhof Delft en Reinier de Graaf gaan hiermee een langdurige samenwerking aan. Als dank krijgen de medewerkers van het ziekenhuis vanaf maart 2020 gratis toegang tot het museum.

De schenking is afkomstig uit de collectie van de Jonkvrouwe Ricardis Stichting van Reinier de Graaf en bestaat voor het grootste deel uit Delfts aardewerk. Een aantal van de stukken heeft een relatie met het Reinier de Graaf ziekenhuis. Zo is er een drietal gelegenheidsglazen waarop het ziekenhuis (toen nog ’gasthuis’) vermeld is, een originele bronzen apothekersvijzel uit het eerste kwart van de achttiende eeuw en een aantal apothekerspotten van Delfts aardewerk uit de 17de en 18de eeuw. Ook bevat de collectie een Delfts Blauwe schotel uit de Gouden eeuw met een beschildering van een allegorie op de zeeheld Maarten Harpertszoon Tromp (1598-1653) die in de Oude Kerk in Delft begraven is. Een deel van de schenking gaf het Gasthuis al in 1950 in bruikleen aan het museum. 

Het verhaal van Delft en Reinier

“Door de eeuwen heen hebben we regelmatig bijzondere objecten, kunst en instrumenten gekregen”, vertelt Carina Hilders. “Daardoor hebben we, sinds de oprichting van ons Gasthuis in 1252, een unieke collectie kunst verzameld. Een collectie die niet alleen de geschiedenis van ons ziekenhuis weergeeft, maar ook van de stad Delft. Met deze schenking willen we een deel van ons erfgoed delen met een breder publiek. Als ziekenhuis zijn we immers al eeuwen verbonden met de stad Delft en haar inwoners.” Museumdirecteur Janelle Moerman is bijzonder blij met deze schenking. “Met de stukken uit de collectie van het Reinier de Graaf ziekenhuis kan het museum het verhaal van de stad Delft en de ontwikkeling van de ziekenzorg in deze stad nog beter vertellen.”  

Te zien in het museum

In de huidige opstelling zijn de Delfts Blauwe schotel met Maarten Harpertszoon Tromp, de bronzen apothekersvijzel en een vrouwenbuste en een witte plooischotel van de Porceleyne Fles opgesteld. 

Samenwerking

Reinier de Graaf en Museum Prinsenhof Delft gaan met de kunstschenking een langdurige samenwerking aan. Onderdeel van deze samenwerking is dat medewerkers vanaf maart 2020 gratis toegang krijgen tot het museum. Daarnaast geven docenten van het museum komend najaar twee lezingen over de Gouden Eeuw aan patiënten van Reinier de Graaf en bewoners van revalidatiecentrum Pieter van Foreest. 

Museumdirecteur Janelle Moerman (rechts) ontvangt voor het schilderij  ‘Anatomische les van Willem van der Meer’ de schenkingsovereenkomst van Carina Hilders (links). Foto: Marco Zwinkels