Reinier de Graaf start met invoer online keuzehulp voor borstkankerpatiënten

Voor veel vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium zijn er twee behandelingen mogelijk: een borstsparende behandeling of een volledige borstverwijdering, met of zonder reconstructie. Omdat beide opties voor- en nadelen hebben, vindt het mammateam van Reinier de Graaf het belangrijk om samen met de patiënt de behandeling te kiezen. Sinds vorige week ondersteunt een online borstkanker keuzehulp van het landelijke project 'Beslist Samen!’ dit keuzeproces.

Voor de te maken keuze, beoordeelt de chirurg bij iedere patiënt of de operaties inderdaad technisch gezien allebei haalbaar zijn. Hierbij spelen factoren als de soort borstkanker, de grootte van tumor en de grootte van de borst mee. Elke behandeling heeft voor- en nadelen en een behandeling kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van de patiënt. Daarom wil het mammateam samen met de patiënt de behandeling te kiezen die het beste bij de persoonlijke situatie past: ‘samen beslissen’ dus. “Maar de gesprekken over de behandelopties zijn vaak emotioneel beladen: patiënten slaan dicht in de spreekkamer, vinden het lastig om alle informatie te verwerken of de vragen komen pas ná het gesprek met de arts”, aldus verpleegkundig specialist Mariëlle van Vugt. “Bovendien hebben patiënten tijd nodig om de persoonlijke afwegingen op een rij te zetten. Daarom biedt de borstkanker keuzehulp uitkomst in dit proces.”

Hoe werkt de online borstkanker keuzehulp?

De arts of verpleegkundige specialist legt tijdens het gesprek uit voor welke behandelopties een patiënt in aanmerking komt aan de hand van een uitreikvel. Hierop kan de specialist intekenen waar de afwijking of tumor zit en worden de mogelijke behandelopties aangevinkt. Daarbij krijgt de patiënt een inlogcode om de keuzehulp rustig thuis door te nemen. De hulp biedt informatie over de diagnose en welke behandelingen mogelijk zijn. Met daarbij per behandeling de voor- en nadelen. Daarnaast helpt een keuzehulp bij het vertalen van deze medische informatie naar persoonlijke afwegingen, voorkeuren en vragen van de patiënt. Op deze manier zijn patiënten beter geïnformeerd en voorbereid. In het ziekenhuis bespreekt de behandelend arts de persoonlijke afwegingen en kiezen patiënt en arts gezamenlijk een behandeling waar de patiënt zelf achter staat.

Samen beslissen

Reinier de Graaf vindt samen beslissen belangrijk. Daarom nemen wij sinds 2017 deel aan het programma 'Beslist Samen'. In dit landelijke programma hebben we samen met negen andere ziekenhuizen en twee universitaire medische centra de invoer van gezamenlijke besluitvorming versneld. De online borstkanker keuzehulp is onderdeel van dit programma.