Reinier de Graaf start met traineeprogramma voor beginnend verpleegkundigen

Het Reinier de Graaf ziekenhuis start met een traineeprogramma voor pas gediplomeerde mbo- en hbo-verpleegkundigen. Met dit programma willen we deze verpleegkundigen, die weinig tot geen ziekenhuiservaring hebben, een uniform en kwalitatief hoogstaand programma aanbieden waarbij zij in de praktijk worden gecoacht en vakinhoudelijk worden bijgeschoold. 

Op deze wijze hoopt het ziekenhuis dat deze pas gediplomeerde verpleegkundigen na afloop van het traineeprogramma een duidelijke keuze voor een specialisme kunnen maken en breed opgeleid zijn. Het programma is zowel beschikbaar voor verpleegkundigen die al werkzaam zijn in het ziekenhuis als voor verpleegkundigen die nog geen baan hebben bij Reinier de Graaf. Het gaat om verpleegkundigen die nog niet langer dan een jaar gediplomeerd zijn. Zowel snijdende als beschouwende verpleegafdelingen doen mee aan het traineeprogramma.

Docent Beroepsopleidingen Wim Kamerling is blij met de traineeprogramma’s: “De laatste jaren neemt de complexiteit van de zorg toe. Dit heeft effect op alle verpleegkundigen op de afdeling, maar op beginnend verpleegkundigen in het bijzonder. Deze pas gediplomeerde verpleegkundigen ervaren een hoge werkdruk en veel verantwoordelijkheid, terwijl zij weinig tot geen praktijkervaring in een ziekenhuis hebben. Dit leidt soms tot uitval van een groep medewerkers die het ziekenhuis zo hard nodig heeft. Met dit programma hopen we die uitval te voorkomen.”

Het traineeprogramma begint met een introductieprogramma van negen dagen. Hierbij wordt onder meer aandacht besteed aan klinisch redeneren en voorbehouden en risicovolle handelingen. Ook krijgen de trainees de mogelijkheid om een korte, externe stage te lopen op een afdeling naar keuze.

De trainees kunnen tijdens hun stages rekenen op een coach en een buddy. De coach is in de meeste gevallen een ervaren verpleegkundige die hen adviseert over bijvoorbeeld persoonlijk leiderschap.  Daarnaast kunnen zij rekenen op een buddy, die helpt met praktische zaken op de werkvloer. Denk hierbij aan verpleegkundige handelingen, zoals het inbrengen van een infuus en het invullen van het verpleegkundig dossier. Het programma duurt, afhankelijk van ervaring, zes tot twaalf maanden, waarna bij goed functioneren een baangarantie wordt verkregen.  

Interesse in het traineeprogramma? Kijk dan hier, aanmelden kan tot 1 juli aanstaande.