Reinier de Graaf vangt slachtoffers schietpartij op tijdens rampoefening

Heftige taferelen in het ADO Stadion afgelopen zaterdag in de vorm van een shooting tijdens een regionale rampoefening. Een scenario dat tegenwoordig vaker voorkomt dan we zouden willen. Meerdere slachtoffers worden naar Reinier de Graaf gebracht, ambulances rijden af en aan, soms met escorte van motoragenten. Bij binnenkomst vangt het triageteam de slachtoffers meteen op, om ze na de triage te verdelen over de verschillende traumakamers. De trauma's varieerden van brandwonden, schaaf- en snijwonden, botbreuken, amputaties tot een hoogzwangere patiënt. In totaal werden er 24 slachtoffers binnengebracht op de SEH.

"Met deze oefening testen we de acute, opgeschaalde zorg en opschalingsplannen van de betrokken zorgafdelingen. Er werd ook voor het eerst geoefend met het digitale slachtofferregistratie- en volgsysteem", aldus Martijn Does, ZiROP (Ziekenhuis rampenopvangplan) & Calamiteitencoördinator binnen Reinier de Graaf.

Na observatie werd duidelijk dat de Spoedeisende Hulp (SEH) snelle en adequate zorg kan leveren op elk moment. De deelnemers van de oefening hebben veel geleerd tijdens de oefening. Zij zorgden ervoor dat de patiënten tegelijkertijd konden worden behandeld op de SEH en leerden onder meer hoe de traumaleider en floormanager de leiding en coördinatie moeten nemen tijdens een ramp. De samenwerking tussen de afdelingen en de diverse sleutelfunctionarissen, zoals de triage SEH-verpleegkundige, traumaleider en SEH-arts, is goed gegaan. De deelnemers wisten welke taken zij moesten uitvoeren, zoals benoemd in het opschalingsplan van de SEH.

"Deze oefening is erg nuttig. Je komt namelijk achter allerlei praktische zaken die anders in de praktijk bij veel slachtoffers voor grote problemen zouden kunnen leiden. Bijvoorbeeld drukte bij de röntgen of wie precies welke taken uit moet voeren, daar moeten we echt nog stappen in maken", aldus chirurg Maarten van der Elst, tijdens de oefening in de rol van waarnemer.

Martijn Does: "Het is een wezenlijk verschil om een groot aantal patiënten tegelijkertijd te moeten behandelen dan dat deze patiënten één voor één een beroep doen op acute zorg. Ons ziekenhuis wil te allen tijde goed voorbereid zijn. Indien zich een grote ramp of terroristische aanslag voordoet, zorgen wij er als ziekenhuis voor dat onze patiënten de juiste zorg op de juiste plaats krijgen, ofwel ‘do the most for the most’. Alle inzet is immers gericht op het realiseren van een zo hoog mogelijk overlevingspercentage van een groot aantal gelijktijdige slachtoffers. Wij gaan een evaluatierapport maken met daarin alle positieve én verbeterpunten van de oefening."

De oefening werd gehouden in samenwerking met GHOR Haaglanden, Regionale ambulancevoorziening (RAV) Haaglanden, Meldkamer ambulancezorg, Rode Kruis Nederland, HagaZiekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum en het ADO Den Haag-stadion. Ook deden hulpdiensten zoals de politie, Koninklijke Marechaussee, defensie, Dienst Speciale Interventies (DSI) en Brandweer Haaglanden mee.