Reinier de Graaf verhelpt reukstoornis

Reukstoornis vermindert levensvreugde

Het is een wijdverbreide misvatting dat een reukstoornis niet te verhelpen is. In veel gevallen heeft het wel degelijk nut naar de dokter te gaan. Twintig procent van de patiënten die zeggen niets te kunnen ruiken, blijkt toch behandelbaar reukvermogen te hebben. Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft heeft ervaring met de problematiek. Op de poli KNO kunnen patiënten een reuktest doen en worden ze behandeld.

Reukstoornissen komen tamelijk vaak voor, geschat wordt dat in Nederland 150.000 tot 300.000 mensen lijden aan deze zintuigelijke stoornis. KNO-arts Dick Kooper: “We spreken van zo’n stoornis als iemand heel slecht ruikt, niets ruikt of andere dingen ruikt dan waarvan sprake is. Een bekend voorbeeld van dat laatste is, dat iemand vindt dat zijn eten naar ontlasting stinkt.”

Verminderde levensvreugde

Reukstoornissen kunnen grote gevolgen hebben. Het reukvermogen speelt een rol in het signaleren van gevaarlijke situaties zoals brand, gaslek of bedorven voeding.  Maar ook emotionele en sociale gevolgen komen voor. Geur is nauw verbonden met herinneringen aan gebeurtenissen of personen. Sommige geuren zijn zelfs in staat delen van de hersenen te activeren, waardoor functies zoals eetlust, lichaamstemperatuur en seksueel gevoel worden gestimuleerd. Afname van levensvreugde is een veelgehoorde klacht, ook omdat reukstoornissen vaak de smaak doet verminderen.

Oorzaken

Laboratoriumonderzoek, een scanfoto of een reuktest  moet uitsluitsel geven over wat precies de stoornis is. Daarna stelt de KNO-arts de diagnose.  Kooper: “ Er zijn verschillende oorzaken  en we hebben daarom ook verschillende behandelingen. Is een infectieziekte de boosdoener, zodat een ontsteking van het slijmvlies is ontstaan? Dan kunnen ontstekingsremmers de oplossing zijn. Is de reukstoornis het gevolg van een harde klap tegen het hoofd of een gebroken neus? Dan kan een operatie uitkomst bieden. Denk aan het rechtzetten van het tussenschot van de neus. Is een allergie de oorzaak? Dan krijgt de patiënt anti-allergiemiddelen.”

Reuktraining

Van 20 procent van de mensen met een reukstoornis is de oorzaak onbekend.  Kooper: “Bij mensen met MS of Alzheimer gaan we altijd na, of ze een reukstoornis hebben. Vaak gaat zo’n neurologische aandoening daarmee gepaard. Soms is reuktraining een goed idee. Twee maanden lang adem je dan dagelijks drie keer de geur in van rozen, kruidnagel, citroen en eucalyptus. Wetenschappers stellen dat het de reuk in dertig procent van de gevallen kan verbeteren.”

Lees ook het verhaal van Najeem: "Nu ruik ik weer voor honderd procent"