Reinier de Graaf vraagt aandacht voor Wereld Psoriasis Dag

Vandaag (29 oktober) is het Wereld Psoriasis Dag. Psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidziekte. Psoriasis wordt veroorzaakt door een verstoring van het immuunsysteem en ontstaat van binnenuit. Patiënten met deze huidziekte kampen met lichamelijke klachten als jeuk en pijn, maar soms ook met psychische klachten. Vijf procent van alle mensen krijgt in de loop van hun leven psoriasis. Voldoende reden om hier bij stil te staan.

Voor behandeling van psoriasis werken wij met een stappenplan. Veel patiënten kunnen geholpen worden met zalven, eventueel in combinatie met lichttherapie. De volgende stap is het slikken van medicijnen, zoals methotrexaat of fumaarzuur. Laatstgenoemde kan ook gecombineerd worden met een dagbehandeling.

Onze dagbehandeling Dermatologie biedt multidisciplinaire, specialistische huidzorg aan zowel kinderen als volwassenen met deze ziekte. Maar er is niet alleen aandacht voor de medische zorg. Ook de acceptatie van de ziekte en de impact op het dagelijkse leven vervullen bij de behandelingen een belangrijke rol. 

Dermatoloog Mirjam Brakman: “Ons team bestaat uit dermatologen, verpleegkundigen, doktersassistenten en een psycholoog. Wat ik mooi vind om te zien, is dat we gezamenlijk optrekken in de soms hoogcomplexe behandelingen en er veel onderlinge afstemming is. Los van de reguliere behandelingen zetten we ook nieuwe behandelmethoden in. Zo zetten we zogenoemde Biologicals in voor patiënten die kampen met een ernstige vorm van psoriasis. Deze geneesmiddelen dienen wij toe in injectievorm en hebben als doel ontstekingen in het lichaam af te remmen, een methode die bijvoorbeeld ook toegepast wordt bij patiënten met reuma. Al met al zien we dat het leefbaarder wordt voor al onze patiënten om met deze ziekte om te gaan en dat is uiteraard een positieve ontwikkeling.”