Reinier de Graaf ziekenhuis geeft voorlichting op Wereld COPD-dag

Op Wereld COPD-dag (15 november) kunnen patiënten zich tussen 11.00 en 15.30 uur laten voorlichten over de longziekte COPD in de centrale hal van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Gespecialiseerd longverpleegkundigen geven informatie over COPD, stoppen met roken, inhalatiemedicatie en bewegen. Mensen die tot de risicogroep behoren, waaronder met name (ex-)rokers boven de 40 jaar, kunnen onder andere een COPD-risicotest doen.

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekte). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. In Nederland lijden ongeveer 600.000 mensen aan COPD. De ziekte staat in ons land op de zesde plaats als het gaat om dodelijke aandoeningen. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2020 wereldwijd op de derde plek van meest voorkomende doodsoorzaken zal staan. Dit terwijl COPD een ziekte is die in veel gevallen voorkomen kan worden. Mee(roken) is namelijk vaak de oorzaak van COPD.

René de Brouwer, hoofd longfunctieafdeling, geeft aan dat COPD een grote impact kan hebben: “Patiënten met COPD ademen moeilijker omdat hun longen zijn beschadigd. Ze zijn daardoor kortademig, hoesten vaker en geven slijm op. COPD heeft vaak grote gevolgen voor het dagelijks leven. Patiënten hebben vaak moeite met dagelijkse handelingen, waaronder aankleden, lopen en fietsen.