Reinier draagt Dress Red Day warm hart toe

Vandaag, donderdag 29 september, is het Dress Red Day. De Hartstichting roept jaarlijks op deze dag iets roods te dragen om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.


Een groot deel van het team op de verpleegafdeling Cardiologie verscheen vanmorgen met een rood shirt onder de witte jas op het werk.

Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk dan bij mannen. Ze worden daardoor sneller over het hoofd gezien of niet op tijd herkend. Hierdoor overlijden er nog te veel vrouwen. “Dit moet veranderen,” vindt ook cardioloog Eelco Ronner van Reinier de Graaf. “De afgelopen 15 jaar is steeds duidelijker dat bij vrouwen een andere aanpak nodig is dan bij mannen. De juiste diagnose is daarbij leidend. Daarom is alertheid onder vrouwen met mogelijk hart gerelateerde klachten van belang, zodat zij tijdig bij de cardioloog terecht komen. Het kan gaan om klachten als langdurige vermoeidheid, maar ook diverse klachten bij inspanning (van bijvoorbeeld borst, armen, kaken en ademhaling). Ook kramp op de borst, die al dan niet bij inspanning opspeelt.”

Meer onderzoek

Met Dress Red Day wordt aandacht gevraagd voor meer onderzoek naar het vrouwenhart. Dit is hard nodig. De meeste diagnose- en behandelmethoden zijn in het verleden getest op mannen. Nu blijken de symptomen bij vrouwen anders te zijn dan bij mannen. De Hartstichting wil nu meer onderzoek naar het vrouwenhart, zodat hart- en vaatziekten bij vrouwen net zo goed herkend en behandeld worden als bij mannen.