Reinier in top 3 van meest gastvrije ziekenhuizen

Reinier is op het gebied van gastvrijheid het derde beste ziekenhuis van Nederland. Het ziekenhuis ontving woensdagavond 8 juni, tijdens de uitreiking van de Gastvrijheidszorg Award, vier sterren voor haar gastvrijheid. “Een compliment voor alle medewerkers, inclusief vrijwilligers en medisch specialisten, die hier dagelijks keihard aan werken,” aldus Robbert Jan van der Ent Braat, manager Facilitair Bedrijf. In totaal hebben 110 zorginstellingen, verdeeld over verschillende categorieën, dit jaar meegedaan aan de competitie.

 

Betrokken, enthousiast en patiëntgericht. Zo noemt de auditcommissie van Gastvrijheidszorg met Sterren het Reinier de Graaf. Dat gastvrijheid goed is verankerd in hoofd en hart, beaamt Van der Ent Braat. “Onze medewerkers verwelkomen patiënten met oprechte interesse. De Tour de Dialyse, een variant van de Tour de France -die wordt ‘gereden’ met speciale dialysefietsen- is hier een voorbeeld van.” Centrummanager Dick van Duijn vult aan: “Ook de goede samenwerking tussen de zorg en ondersteunende diensten heeft aan het resultaat bijgedragen. En de ambitie van medewerkers om patiëntgerichte concepten te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld de gezinsgerichte zorg binnen het Moeder en Kindcentrum.”

Ambiance

De auditcommissie maakt ook melding van de warme uitstraling van het ziekenhuis en de aandacht voor sfeerelementen. Toch hoopt het ziekenhuis op dit punt volgend jaar extra punten te pakken. Dan is het terrein aan de voorzijde van het ziekenhuis heringericht met een groene zone en een parkeergarage voor bezoekers. Met de verdere aankleding van het gebouw, bijvoorbeeld met kunst, zal de sfeer ook binnen het gebouw nog meer bevorderd worden. Van der Ent Braat: 'Maar uiteindelijk zit onze gastvrijheid vooral in alle aandacht hebben voor de patiënt. Daar draagt iedereen elke dag aan bij.”

Waarderingssysteem

Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg in zorginstellingen. De waardering komt tot stand via interne beoordelingen van management, cliëntenraad, cliënten, medewerkers, vrijwilligers en familieleden en daarnaast via twee bezoeken door externe auditeurs, waarvan één onaangekondigd bezoek. Gastvrijheidsaspecten die worden beoordeeld zijn onder meer ambiance, bejegening, beleid, eten & drinken, faciliteiten en klantvriendelijkheid. De volledige beoordeling van Reinier de Graaf leest u hier. De resultaten van alle audits zijn te vinden op www.gastvrijezorg.nl.