Reinier Topklinisch: wat betekent topklinisch voor gipsverbandmeester Boy Rueck?

Het Reinier de Graaf ziekenhuis is trots dat Samenwerkende Topklinische OpleidingsZiekenhuizen (STZ) onze status als topklinisch ziekenhuis heeft verlengd met vijf jaar. Met deze titel laten we zien dat we een ambitieus ziekenhuis zijn dat bijzondere aandacht heeft voor topklinische zorg, het opleiden van zorgprofessionals, wetenschappelijk onderzoek, innovatie en kwaliteit van zorg. Maar wat betekent topklinisch? We vroegen het onze zorgprofessionals en patiënten. Deze keer gipsverbandmeester Boy Rueck.

Wat houdt jouw werk in? 

"Ik ben gipsverbandmeester in opleiding op de Gipskamer. Ik hou mij hier onder meer bezig met het gipsen van armen en benen en het aanmeten van braces bij patiënten. Ik volg mijn opleiding in het Erasmus MC en doe tegelijkertijd werkervaring op bij Reinier de Graaf."

Wat betekent onze topklinische status voor jouw werk?

“Ik merk dat er in het ziekenhuis veel aandacht is voor opleiden en dat de medewerkers daar veel ervaring mee hebben. Als gipsverbandmeester in opleiding krijg ik de ruimte en het vertrouwen om zelf in de praktijk aan de slag te gaan. Daardoor kan ik meters maken met de gipsrol om me de technieken eigen te maken. Daarnaast zijn er binnen het ziekenhuis veel mogelijkheden om te leren en te oefenen. Zo lopen er hier genoeg gipsverbandmeesters rond om me te begeleiden en werken we als Gipskamer veel samen met andere afdelingen.”

Wat heeft de patiënt eraan dat Reinier de Graaf een topklinisch ziekenhuis is? 

“Een belangrijk voordeel is dat er een multidisciplinair samenwerkingsverband is, wat betekent dat meerdere disciplines tegelijkertijd betrokken zijn bij de behandeling van patiënten. Daardoor kunnen we hen zo goed en snel mogelijk helpen. Denk bijvoorbeeld aan een patiënt die na een diagnose bij een arts direct door kan naar de Gipskamer om een brace te krijgen. Dat kan zeker niet in elk ziekenhuis. De lijnen zijn hier kort, ook voor medewerkers is dat prettig en efficiënt werken.”

Ben je bewust bij Reinier komen werken vanwege onze topklinische status?

“Zeker! Ik ben ooit begonnen met werken in de autobranche, maar wilde toch graag switchen naar de zorg. Het was voor mij op dat moment geen optie om helemaal te stoppen met werken tijdens het omscholen. Bij Reinier de Graaf was het mogelijk om een topklinisch traject verpleegkunde te volgen waarbij ik leren en werken kon combineren. Voor mij een ideale combinatie. Nu profiteer ik van het samenwerkingsverband tussen Reinier de Graaf en het Erasmus MC. Bij Reinier de Graaf kan ik terecht voor het praktische gedeelte van mijn opleiding tot gipsverbandmeester en in het Erasmus MC volg ik de theoretische modules."