Ronald McDonald Huiskamer bestaat 1 jaar

De Ronald McDonald Huiskamer in het Reinier de Graaf ziekenhuis bestaat vandaag (15 juni) 1 jaar. Dit jubileum werd gevierd met de patiëntjes en hun ouders die van de Huiskamer gebruikmaken en de verpleegkundigen van de Kinder- en Jeugdafdeling en de afdeling Neonatologie. Zo werden er cadeautjes uitgedeeld aan de patiëntjes en was er taart. Reinier de Graaf is het eerste ziekenhuis in Nederland met een Ronald McDonald Huiskamer, terwijl er geen Ronald McDonald Huis gevestigd is.

“Het is een heugelijke dag vandaag en we kunnen spreken van een gelukkig huwelijk tussen het Reinier de Graaf ziekenhuis en het Ronald McDonald Kinderfonds”, aldus André van der Velden, hoofd afdeling Neonatologie. “Ik ben trots op de enthousiaste samenwerking tussen onze medewerkers en de vrijwilligers van de Huiskamer. Er staat nu een geweldig team dat van onschatbare waarde is voor ouders en hun kinderen die in ons ziekenhuis zijn opgenomen.”

De vrijwilligers van de Ronald McDonald Huiskamer vervullen de rol van een betrokken, naaste buur. Zij bieden een luisterend oor en zorgen voor afleiding als ouders dat op prijs stellen. Verder doen ze spelletjes met patiëntjes, vermaken ze broertjes en zusjes en helpen zij met allerlei praktische zaken, zoals even een boodschap doen of met de ouders meelopen naar de operatiekamer. De Huiskamer is huiselijk ingericht met onder meer een magnetron, een tv en magazines. Het is mogelijk om een maaltijd te bereiden en samen met het gezin te eten.

“Eigenlijk zou er in elk ziekenhuis zo’n Huiskamer voor naasten van zieke kinderen moeten zijn”, zegt Madeleine van Kampen, manager van de Ronald McDonald Huiskamer. “Ouders, maar ook opa’s en oma’s, komen hier even helemaal tot rust. Ze kunnen voor eventjes uit de ziekenhuissfeer zijn om bij te komen.”