Ruimtes afdeling Oncologie patiënt- en medewerkervriendelijker gemaakt

Oncologiepatiënten verblijven vaak langere tijd in het ziekenhuis en ondergaan vaak zware behandelingen. Om hun verblijf aangenamer te maken, heeft Reinier de Graaf verschillende ruimtes op de afdeling Oncologie door middel van beeld en licht opgefleurd. Dit is mogelijk gemaakt dankzij een donatie van Team Westland, een stichting die zich inzet voor oncologische (na)zorg en onderzoek in de regio.

De dagbehandelkamer op de afdeling Oncologie beschikt nu over speciale plafondplaten van glas waar een lamp achter zit en waarop wolken te zien zijn. Op de muren zijn (verlichte) afbeeldingen van bloemen en planten te zien, net als op de muren van de slechtnieuwskamer. Zo ontstaat een meer huiselijke en prettige sfeer, waardoor zowel patiënten als bezoekers zich sneller thuis en op hun gemak voelen. De ruimtes zijn hiermee ingericht volgens het Healing Environment-principe.

De dagbehandelkamer op de afdeling Oncologie.

“Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze Healing Environment-ruimtes patiënten helpen om spoediger te herstellen”, aldus internist-oncoloog Karin Beelen. “Voor met name patiënten die regelmatig terugkomen en/of ernstig ziek zijn is zo’n omgeving van belang. Daarnaast bieden deze ruimtes rust en stressvermindering voor de medewerkers die zich dagelijks voor deze ernstig zieke patiënten inzetten.”

 

De spreek/onderzoekkamer op de afdeling Oncologie.