Samen trainen op risicovolle situaties

Wie gaat werken in Reinier de Graaf, komt terecht in een ziekenhuis dat patiëntveiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Zorgverleners die te maken krijgen met midden- en hoog-risicovolle situaties, volgen dan ook trainingen om optimaal te communiceren en samen te werken en een zo goed mogelijk team te vormen. Dit zijn de scenariotrainingen.

Een patiënt die het ernstig benauwd krijgt of bij wie de bloeddruk opeens heel snel daalt. Een vrouw die na een bevalling overmatig bloed verliest en daardoor in levensgevaar kan raken. Het zijn situaties waarin artsen, verpleegkundigen en paramedici van verschillende afdelingen in actie moeten komen. Dan is het essentieel dat iedereen zijn taken kent, weet wat van de andere teamleden mag worden verwacht en dat de communicatie soepel verloopt.

Doelmatigheid
Geke Blok is in Reinier de Graaf manager van het Leerhuis en inhoudsdeskundige op het gebied van (scenario-) onderwijs. Zij zegt: “Zorgverleners in Reinier de Graaf zijn niet alleen bekwaam op het gebied van voorbehouden handelingen. Wij gaan vérder. Artsen, verpleegkundigen en paramedici die samenwerken, léren ook samen. Wij zijn ervan overtuigd dat op die manier de maximale zorgkwaliteit en patiëntveiligheid wordt bereikt. Hoe beter je samenwerkt, hoe kleiner de kans op calamiteiten. Niets voor niets is ook ‘doelmatigheid’ een van de speerpunten van Reinier de Graaf.”

IC, SEH en andere afdelingen
De scenariotrainingen worden gevolgd door artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners die kunnen worden geconfronteerd met midden- en hoog-risicovolle situaties. Denk aan de zorgverleners op de IC en de SEH, maar ook aan artsen en verpleegkundigen binnen de afdeling Gynaecologie (waaronder verloskunde), de Acute Opnameafdeling en Kindergeneeskunde.

Hoger rendement
In het voorjaar van 2016 zijn 24 artsen en medewerkers opgeleid om nóg betere scenariotrainingen te kunnen verzorgen voor collega’s. Blok: “Alle trainingen worden nu  gegeven vanuit dezelfde onderwijskundige systematiek. Dankzij deze professionalisering zullen de deelnemers aan de trainingen uiteindelijk het rendement van hun werk in de zorg vergroten. De zorgkwaliteit en patiëntveiligheid gaan nóg verder omhoog.”