Snelle Jelles en Vlugge Japies tijdens derde Tour de Dialyse

Een stabielere bloeddruk, minder last van jeuk of kramp tijdens de behandeling en fietsen zorgt voor een betere verwijdering van afvalstoffen uit het bloed...Dat zijn de serieuze effecten van deelname aan de Tour de Dialyse. Maar verder is het vanaf de start op 4 juli vooral plezier. Afleiding doet veel voor onze patiënten en op deze manier zijn zij ongemerkt extra goed bezig voor hun behandeling.

Peloton van 21 kanjers

Voor het derde jaar op rij fietsen onze dialysepatiënten weer sportief en gezellig mee met de Tour. Zij worden hierbij ondersteund en aangemoedigd door het personeel van de Dialyseafdeling. Inmiddels hebben al 21 enthousiaste mensen zich aangemeld om mee te fietsen, met of zonder trapondersteuning. De een fietst één uur, de ander zo'n 5 á 10 minuten. Dat geeft niets, iedereen fietst naar eigen kunnen, het gaat erom dat ze met elkaar zorgen voor wat extra sportieve gezelligheid en wat leven in de brouwerij gedurende de toch al zware dialysebehandeling.

EPO toegestaan

Langs het parcours staan voortdurend medewerkers aan te moedigen. Zij zorgen ook voor voldoende brandstof, zoals een stukje kaas of worst, een plakje cake of koek. Op maandag fietst de ploeg 'De Snelle Jelles' en op dinsdag trappen ‘De Vlugge Japies’ vele kilometers weg. Een minuut fietsen op de dialysefiets staat gelijk aan 4 kilometer afgelegd parcours. De gefietste kilometers worden nauwkeurig bijgehouden en ook wordt genoteerd of doping is gebruikt, zoals Neorecormon, ofwel EPO ! De Tour de Dialyse is echter de enige Tour waar legaal gebruikt gemaakt mag worden van doping.

Beweging  tijdens dialyseren is goed

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de conditie en gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud en ook voor mensen met een chronische ziekte. Meer bewegen is voor dialysepatiënten dan ook een goed idee. Bewegen tijdens de dialyse heeft, naast verbetering van de conditie, nog een aantal andere positieve effecten. Mensen die fietsen tijdens de dialyse hebben een stabielere bloeddruk en raken hun afvalstoffen beter kwijt. Ook komen er minder vaak jeuk- of krampklachten voor tijdens de behandeling  Daarbij helpt het fietsen tegen rusteloze benen tijdens de behandeling. Kortom, fietsen  is niet altijd afzien, maar ook leuk en goed voor de gezondheid. Het zou zelfs zomaar kunnen dat patiënten zich fitter gaan voelen.

Op 25 juli is de prijsuitreiking. En u raadt het al: voor ons zijn alle deelnemers sowieso winnaars.