Snellere diagnose door injecteerbare hartmonitor

Als eerste in de regio Haaglanden plaatste cardioloog Mike Scheffer van Reinier de Graaf onlangs de kleinste hartmonitor ter wereld bij een viertal patiënten met onverklaarbare en onvoorspelbare hartritmestoornissen. De afmeting van dit hartritmeregistratiestaafje is vergelijkbaar met een grote paperclip. Via een minimaal invasieve methode injecteert de cardioloog de mini hartmonitor bij de patiënt. De gehele procedure  neemt slechts enkele minuten in beslag en is uiterst patiëntvriendelijk. De hartmonitor is van buitenaf niet voelbaar of zichtbaar en doet drie jaar zijn werk. Zodra zich een hartritmestoornis voordoet, wordt de geregistreerde data automatisch, via  een draadloos ontvangststation , naar het ziekenhuis verstuurd. De cardioloog  neemt dan contact met de patiënt op. Het nieuwe hartmonitorsysteem maakt het mogelijk om sneller een diagnose te stellen.

Oude hartmonitor

Nieuwe hartmonitor 

Cardioloog Scheffer: “Het inbrengen van de hartmonitor gebeurt  met een zogenoemde implantatiepen.  Dit is een soort injectiespuit.  Ik kan hiermee het staafje heel simpel, via een snede van nog geen centimeter, onder de huid schuiven. Hechten is niet nodig. Het wondje wordt gelijmd. Dat scheelt de patiënt een polibezoek om de hechtingen te verwijderen.”

Expertisecentrum

De cardiologen van Reinier de Graaf zijn gespecialiseerd in de behandeling van hartritmestoornissen en vormen een expertisecentrum als het gaat om de plaatsing van pacemakers. Er is een samenwerkingsverband met het HagaZiekenhuis. Inwendige defibrillatoren worden in het HagaZiekenhuis geïmplanteerd.