Staatssecretaris Van Rijn ontvangt ‘De alcoholvrije puber’

Op 14 november 2013 heeft staatssecretaris Martin Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het eerste exemplaar van het boek ‘De alcoholvrije puber’ in ontvangst genomen. Het boek biedt praktische oplossingen voor ouders en ieder ander die te maken heeft met opvoedvragen over kinderen en alcohol. Van Rijn ontvangt het boek uit handen van kinderarts Nico van der Lely en kinderpsycholoog Mireille de Visser, grondleggers van Nederlands eerste polikliniek voor Jeugd en Alcohol in Delft. Zij schreven het boek samen met auteur Joke Ligterink.

Van der Lely en De Visser merken in hun praktijk dat ouders het lastig vinden een goede balans te vinden tussen vrijheid en bescherming. Een hardnekkig misverstand is, dat pubers juist stiekem gaan drinken, als je het hen verbiedt. Het stellen van regels en consequenties is juist effectief en beschermend. Onder de 18, geen druppel alcohol. Het komt er op aan dat ouders, docenten en andere opvoeders toezien op naleving ervan en hun kinderen goed in de gaten houden. Het moet normaal zijn, om voor je 18e niet te drinken, vindt ook staatssecretaris Van Rijn. Daarom start volgende week een langlopend sociale normcampagne. Het boek ‘De alcoholvrije puber’ maakt onderdeel uit van de toolkit, die in dit kader is gemaakt op de website naar18jaar.nl.

'De alcoholvrije puber' staat vol adviezen waar ouders echt iets aan hebben, zoals een modelcontract voor ouder en kind, voorbeelden van een eenmalig goed gesprek en een groot aantal suggesties voor positieve en gezonde uitdagingen waar je kind gelukkiger van wordt. Aan het boek werkten onder andere mee: Eberhard van der Laan, Floris Evers, Pierre Wind, Candy Dulfer, Ish Ait Hamou en DJ Wally.