Start proeftuinen op afdelingen Neurologie en Oncologie

Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft zijn proeftuinen voor verpleegkundige zorg uitgebreid. De afdelingen Neurologie (2J) en Oncologie (2H) beschikken per vandaag ook over een proeftuin. Bij een proeftuin wordt getest hoe de toekomstige functiedifferentiatie van verpleegkundigen (mbo) en regieverpleegkundigen (hbo) in de praktijk kan worden vormgegeven. Directeur Carina Hilders en de medewerkers van het Bureau Verpleegkundige Zaken bezochten beide afdelingen met taart.

Marjan van der Wiel, verpleegkundige op de afdeling Oncologie, is trots: “Ik vind het mooi dat wij als gespecialiseerde afdeling de kwaliteit van zorg verder kunnen verbeteren. We gaan bij de dagstart en bij de dagafsluiting heel concreet verbeterpunten benoemen en evalueren.” Manager Bureau Verpleegkundige Zaken Yvonne Meijndert ziet de gedrevenheid op de werkvloer: “De proeftuinen zorgen ervoor dat de regie bij de verpleegkundigen ligt, in plaats van bij de stafmedewerkers. Dat is een goede ontwikkeling, want het is tenslotte hun beroep.”

Reinier de Graaf is voorloper in het experimenteren en implementeren van de functiedifferentiatie tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen.  In oktober 2016 startte het ziekenhuis met twee proeftuinen als pilot. De afdeling Longziekten (3F) en de afdeling Vaat- en traumachirurgie (4H) beten toen het spits af. De vier proeftuinen lopen tot januari 2019.

Een promovendus van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), voert in deze vier proeftuinen wetenschappelijk onderzoek uit. Dit onderzoek staat in het teken van het inzichtelijk maken van de effecten van de functiedifferentiatie en de bijbehorende taakverschuiving op algemene en gespecialiseerde afdelingen.

Verankeren in wetgeving 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat vanaf 2020 de functiedifferentiatie tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen in de wetgeving verankeren. Verpleegkundigen worden dan in het BIG-register ingeschreven als verpleegkundige of regieverpleegkundige. Deze wetgeving is in het leven geroepen om de verpleegkundige zorg te professionaliseren en om zo de kwaliteit en veiligheid voor de patiënt te verhogen.