Studente Tara Hankel wint Reinier de Graaf Wetenschapsdag

Studente technische geneeskunde Tara Hankel van de Universiteit Twente is de winnaar van de Wetenschapsprijs van de Reinier de Graaf Wetenschapsdag. Ze heeft in het ziekenhuis onderzoek gedaan naar de beste manier om het vetpercentage in een spier vast te stellen en of dit ook door middel van een echo in plaats van een MRI kan. Voordeel voor de patiënt is dat deze manier sneller en goedkoper is.

“Mijn onderzoek biedt uitkomst voor patiënten die een scheur hebben in hun schouderspieren”, aldus Hankel. “Doordat patiënten deze spier minder of niet meer gebruiken, treedt vervetting op. Als dit vetpercentage te hoog is, kan de spier niet meer geopereerd worden. Door sneller vast te stellen wat het vetpercentage is, kan eerder en objectiever bepaald worden of de patiënt in aanmerking komt voor een operatie.”

De winnaar van de Publieksprijs is Anne-Maayke Westra, AIOS (arts-assistent) op de Spoedeisende Hulp. Zij heeft onderzoek gedaan naar herinnering van pijnbeleving van patiënten die een cardioversie krijgen om abnormaal hartritme te verhelpen. Naast de winnaars presenteerden nog drie andere onderzoekers hun bevindingen tijdens de Wetenschapsdag.

Van links naar rechts: Tara Hankel, kinderarts Jérôme Wishaupt die de prijzen heeft uitgereikt en Anne-Maayke Westra.

Lezingen

Reinier de Graaf organiseert elk jaar de Reinier de Graaf Wetenschapsdag. Onderzoekers binnen het ziekenhuis krijgen op deze dag de gelegenheid om hun onderzoek te presenteren en om mee te dingen naar een van de prijzen. Daarnaast worden er lezingen gehouden. Dit jaar kwam bijvoorbeeld data scientist Egge van der Poel vertellen over Big Data en hoe dit ingezet kan worden om betere zorg te leveren.

Manager Leerhuis Geke Blok is als medeorganisator intensief betrokken bij de Wetenschapsdag: “Het is heel belangrijk om op deze manier te laten zien welk onderzoek er binnen het ziekenhuis wordt gedaan en om het doen van onderzoek te stimuleren. Technologische innovaties zijn namelijk heel belangrijk om de zorg beter, efficiënter en goedkoper te maken. Bovendien laat deze dag zien hoe divers de onderzoeken zijn die in ons ziekenhuis worden uitgevoerd.”