Succesvolle installatie loodzwaar bestralingsapparaat in nieuwbouw

Maandagochtend 2 februari luidde het startsein voor het transport van het eerste grote medische apparaat in het nieuwe ziekenhuis. De losse onderdelen van de 5 ton zware lineaire versneller gingen op grote karren stuk voor stuk het nieuwe gebouw in. 

‘’Het transport verliep voorspoedig”, vertelt projectleider Vaste Medische Inrichting Tonnie van den Dobbelsteen. “Het monteren van dit grote bestralingsapparaat duurt ongeveer vier weken. Daarna gaan we de toestellen afregelen en testen in samenwerking met onze afdeling Klinische Fysica. Zo weten we zeker dat de in totaal twee lineaire versnellers gebruiksklaar zijn voor patiënten als het ziekenhuis opent eind augustus.’’

De versnellers zijn complexe bestralingsapparaten voor de bestrijding van tumoren. Beide apparaten komen in zogenoemde ‘bunkers’. Dit zijn ruimtes met muren van 1,5 meter dik beton. Zo blijft de straling die vrijkomt tijdens het gebruik van de versneller veilig binnenskamers. De versnellers worden ingezet voor de behandeling van oncologische patiënten. Meer weten over de nieuwbouw lees de laatste nieuwsbrief.

Vrienden van Reinier

Om ervoor te zorgen dat deze patiënten zich tijdens de bestraling beter kunnen ontspannen zet de Stichting Vrienden zich in voor de plaatsing van plafondpanelen met natuurafbeeldingen en LED- verlichting in de bunkers. Deze Stichting bestaat uit vrienden en partners die meer voor elkaar willen krijgen voor de patiënten in het Reinier de Graaf. Wilt u bovenstaand project ondersteunen, ga dan naar www.vriendenvanreinier.nl.