Succesvolle plaatsing loodzware MRI in nieuwe ziekenhuis

 
 

“Mannen, daar gaan we! Drie, twee, een: trekken!” De installatie van een bijna 6.000 kilo zware MRI-scanner vraagt veel samenwerking, inzicht en mankracht. Bijna 20 personen waren donderdag 26 maart in touw voor de inhuizing van het zwaarste medische apparaat van het nieuwe Reinier de Graaf.

Perfecte samenwerking

“Het is allemaal goed gegaan dankzij de goede samenwerking tussen alle vakmensen. De installatie van de MRI vraagt om een naadloze afstemming: het transport, de begeleiding van het logistieke proces, de montage en uiteraard het bewaken van de veiligheid. Taken die door verschillende partijen worden uitgevoerd,” vertelt Tonnie van den Dobbelsteen, projectleider Vaste Medische Inrichting. “Momenteel werken specialisten hard aan de montage. Over twee weken start het testen door de afdeling Klinische Fysica. Dan volgt de training van het personeel van de afdeling Radiologie. Pas daarna is de MRI klaar voor gebruik.”

Betere diagnoses

De nieuwe MRI’s zijn geavanceerder dan de huidige. Het zijn digitale machines die gebruik maken van de nieuwste technologie. In het nieuwe ziekenhuis komen twee verschillende MRI’s. Peter Koers, centrummanager Radiologie, legt uit waarom. “Afhankelijk van het onderzoek kies je voor een bepaalde MRI. De ene MRI is meer geschikt om een specifiek onderzoek te doen dan de ander. Deze keuzemogelijkheid én de digitale technologie zorgen voor betere resultaten.  Een vooruitgang voor patiënten. Diagnoses kunnen zo nog beter gesteld worden.”

Foto’s van onzichtbare weefsels

MRI is een techniek om afbeeldingen te maken van organen en weefsels in het lichaam die normaal niet zichtbaar zijn voor artsen. Door gebruik van een sterk permanent magneetveld in combinatie met een wisselend magneetveld worden signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden opgevangen, waarna een computer ze omzet in beelden.