Team Westland schenkt aan Reinier de Graaf voor oncologieprojecten

De jaarlijkse Goede Doelen Avond van Team Westland vond zaterdag 12 oktober voor de vierde keer plaats. Team Westland is een stichting die zich door middel van met name sportieve evenementen inzet voor oncologische (na)zorg en onderzoek in de regio. Ook dit jaar ontving Reinier de Graaf een groot deel van het indrukwekkende bedrag van € 766.300 dat Team Westland eerder dit jaar bijeen fietste en wandelde op de Tourmalet in Zuid-Frankrijk.

Onze uroloog Bart Nieuwkamer en medisch oncoloog professor doctor S. Osanto en moleculair bioloog doctor Tom van Wezel van het LUMC ontvingen een cheque van € 200.000 voor het onderzoek ‘prostaatkanker: wetenschappelijke inzet voor een betere toekomst’. Dit onderzoek heeft als doel om in prostaatkankerweefsel op zoek te gaan naar foutjes in de barcodes van genen, waardoor uitzaaiingen van prostaatkanker beter te voorspellen zijn. “Door dit onderzoek te doen kunnen we meer zeggen over het verloop van prostaatkanker in combinatie van de genen van de patiënt. Hierdoor kunnen we vooraf ook betere keuzes maken voor wat betreft de behandeling en ook de follow-up van patiënten na hun behandeling”, aldus Nieuwkamer “We zijn uiteraard erg blij met deze gift, waardoor we het onderzoek kunnen gaan uitvoeren.”

Ook ging er een bedrag van € 125.000,- naar onze radioloog Ming Han voor zijn aanvraag voor een MRI-geleide robot biopteur ’Sotera Remote Controlled Manipularor’. Han vertelt: “Afwijkingen in de prostaat worden afgebeeld met de echografie en MRI-scan. Met echografie of fusiegeleide beelden van de MRI-scan en echografiebeelden kunnen we de afwijkingen in de prostaat biopteren. Dit gebeurt met de Uronav, een apparaat dat Team Westland al in 2017 schonk. Helaas bestaat er een kans dat er een mismatch is tijdens de fusie, waardoor het zeker bij kleine afwijkingen lastig is om de precieze locatie vast te biopteren. We zijn daarom enorm blij dat we de diagnostiek nu nog nauwkeuriger kunnen beoefenen en de prostaatkankerzorg voor onze patiënten naar een hoger niveau kunnen tillen."