Tien jaar Gasthuispraatjes

Hoe de Gasthuispraatjes ervoor zorgden dat een huisarts het weer helemaal zag zitten. De uitnodiging aan alle specialisten om een dag mee te draaien in een huisartsenpraktijk. Waarom is endocrinologie het mooiste vak. Hoe de spoedeisende zorg zich in tien jaar tijd ontwikkeld heeft. Het kwam allemaal voorbij op het tienjarig bestaan van het Gasthuispraatje afgelopen woensdag 22 juni.


Dave Schweitzer, endocrinoloog in Reinier de Graaf vertelde waarom zijn vak zo mooi is!

Hoe het ooit begon? Melwin Koopmans meldde zich in 2005 aan als transmuraal huisarts bij het toenmalige transmuraal zorgbureau en motiveerde zijn achterban. Clemens Bolwerk, voormalig MDL-arts in Reinier de Graaf enthousiasmeerde de medische staf. En toen was op 20 juni 2006, exact tien jaar en 1 dag geleden, het Gasthuispraatje een feit. Sindsdien zijn er 61 maandelijkse nascholingen gegeven voor huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde uit de regio in samenwerking met specialisten van het Reinier. Bijna altijd onder de bezielende leiding van huisartsvoorzitter Melwin Koopmans, die als dank daarvoor uit handen van avondvoorzitter en transmuraal huisarts Marc van Wijk prachtige ingegraveerde glazen kreeg.

Na een welkomstwoord van Carina Hilders, gaven 11 specialisten, 4 huisartsen en 1 specialist ouderengeneeskunde tijdens een korte voordracht aan wat zij zoal aan de Gasthuispraatjes gehad hebben: 'ik ken de specialisten en zij kennen mij', 'er is meer wederzijds begrip', 'het is iets om te koesteren'. Ook werd ieders kennis over tien jaar Gasthuispraatjes getest met een heuse quiz. Deze werd gewonnen door longarts Ben Pannekoek en huisarts Irene Hartog.

Dat ook deze avond de boeken in kan als 'zeer geslaagd' bleek uit de evaluatie, de avond werd met een gemiddelde van 8.6 gewaardeerd (door 48 respondenten). Het eerstvolgende Gasthuispraatje is op 13 september 2016.


Huisartsvoorzitter Melwin Koopmans