Tour de Dialyse brengt patiënten in beweging

Op de afdeling Dialyse van het Reinier de Graaf ziekenhuis fietsen patiënten ook dit jaar weer mee tijdens de Tour de Dialyse, de Delftse variant van de Tour de France. Tegelijk met de Ronde van Frankrijk maken patiënten die gedialyseerd worden meters op een speciale fiets die ze zo vanuit bed kunnen gebruiken.

Het doel van de Tour de Dialyse is om patiënten te motiveren om tijdens hun dialyse in beweging te blijven. Dit maakt de behandeling niet alleen leuker maar ook effectiever, omdat door het fietsen de afvalstoffen beter worden afgevoerd. Bovendien blijft door het fietsen de conditie van de deelnemers op peil, die al snel meerdere keren per week urenlang achter elkaar gedialyseerd worden. Ook buiten de Tour de France om wordt er door patiënten dan ook druk gefietst.

Tijdens de Tour de Dialyse is de gang versierd met actiefoto’s van wielrenners van de Tour de France. Op een kaart van Frankrijk is de route te volgen, terwijl op een scorebord het aantal gefietste kilometers per patiënt nauwkeurig bijgehouden wordt. Aan het eind van de Tour de Dialyse reiken medewerkers van het ziekenhuis bloemen en medailles uit aan de deelnemers.

Meedoen belangrijker dan winnen

Een van de deelnemers is mevrouw Van der Zanden, die tijdens het fietsen de Tour de France volgt op de televisie boven haar bed: “Ik kom hier drie keer per week voor mijn dialyse en ik fiets elke keer mee in de Tour. Ik heb geen idee hoeveel kilometers ik al heb afgelegd, voor mij is meedoen belangrijker dan winnen.”

Ook meneer Van Zutphen kijkt tijdens het fietsen in de Tour de Dialyse naar de Ronde van Frankrijk. Op het scherm van zijn fiets laat hij zien hoeveel kilometers hij al heeft afgelegd. “Ik zit al op ruim 12 kilometer in 35 minuten. Ik fiets bijna elke keer als ik hier voor mijn dialyse kom en leg in totaal vaak 40 kilometer af in de 4 uur dat ik hier dan lig.”


Meneer Van Zutphen is uiteindelijk eerste geworden in het algemeen klassement 

Meneer Van Santvoort heeft met zijn fietskilometers een duidelijk doel voor ogen: “Ik krijg in september een nieuwe nier. Het is voor mij goed om alvast conditie op te bouwen voor de operatie. Daarnaast vind ik het gewoon fijn om in beweging te zijn, met alleen maar liggen tijdens de dialyse schiet je niet zoveel op.”