TU-studenten winnen de Biomedical Engineering Award met ontwerp katheterhouder voor interventieradiologie

Vier studenten Biomedical Engineering van de TU Delft hebben tijdens een wetenschappelijke presentatie de Biomedicial Engineering Award gewonnen met een praktische houder voor guidewires (katheters). Guidewires zijn katheters die interventieradiologen gebruiken om in beeld te brengen waar in het menselijk lichaam een ingreep moet plaatsvinden. Met het ontwerp kan de interventieradioloog op het juiste moment de benodigde guidewire pakken met de gewenste dikte en lengte. Ook kan de arts het gebruikte exemplaar tijdens de operatie weer snel opbergen in de flexibele houder. Zo bespaart hij tijd en kan hij op een ergonomische manier werken.

Na de probleemduiding van interventieradioloog Dr. Klink van het LangeLand ziekenhuis is het team aan de slag gegaan. Hij wilde graag een oplossing voor een efficiënter gebruik van guidewires. Jeroen Tuijp, een van de bedenkers van de houder: “Volgens dr. Klink kost het te veel tijd om de guidewires op te bergen in de originele verpakking. Hier moesten wij een oplossing voor bedenken met daarbij ook als eisen dat de draden niet gemakkelijk per ongeluk uit het apparaat kunnen vallen en dat de houder in verschillende posities gezet kan worden."

Het definitieve ontwerp bestaat uit een holle spiraal (zie foto) waar draden tot drie meter opgeslagen kunnen worden. Bij de kop waar de draden uit komen zitten acht grote gaten waar de draden eenvoudig in te steken zijn. Om de draden nat te houden zit er in de kop een natte spons geklemd waar de draden doorheen geprikt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de draden altijd nat zijn wanneer ze ingebracht worden bij de patiënt. Tuijp legt uit: “Uit onze tests is gebleken dat draden sneller in de guidewire holder kunnen worden gestoken dan in de originele verpakking. Ook kan de houder in iedere positie gezet worden zodat de interventionist op een ergonomische manier kan opereren.”

Maarten van der Elst, trauma chirurg Reinier de Graaf en hoogleraar Patiëntveiligheid aan de TU Delft was erg enthousiast over het ontwerp. “Het kost veel tijd om de guidewires op de juiste wijze op te bergen, steriel en vochtig te houden. Deze houder kan, mits goed doorontwikkeld, enorm bijdragen aan de verbetering van de patiëntveiligheid. Ook bespaart de efficiënte manier van opbergen kostbare tijd die we beter kunnen benutten voor de patiëntenzorg.”

Ook John van den Dobbelsteen, universitair hoofddocent Biomechanical Engineering faculteit 3ME was vol lof over deze houder: “Medische hulpmiddelen moeten aan ontzettend veel eisen voldoen voordat ze in de praktijk ingezet kunnen worden. De elegantie en eenvoud van dit ontwerp maken snelle toepassing haalbaar."

V.l.n.r: Anneloes van den Berg, Jara van Bergem, Joy Lemmers en Jeroen Tuijp