Universitair Ziekenhuis Leuven brengt bezoek aan DORA

Medewerkers van het Universitair Ziekenhuis Leuven hebben begin november een bezoek gebracht aan de operatiekamer (OK) in Reinier de Graaf om daar DORA te bekijken. DORA is de Digital Operating Room Assistant, die de medische apparatuur in alle acht operatiekamers in Delft controleert en monitort. Reinier de Graaf is het enige ziekenhuis ter wereld waarin deze digitale OK-assistent operationeel is. Dit heeft inmiddels veel belangstelling gewekt vanuit ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

DORA is in de afgelopen jaren door de TU Delft, leverancier DoubleSense en Reinier de Graaf ontwikkeld en getest. Sinds de verhuizing is het systeem operationeel in alle acht operatiekamers in Delft. De bezoekers van het Universitair Ziekenhuis Leuven waren uitgenodigd door DoubleSense. De Belgen waren onder de indruk van de manier waarop dit systeem de veiligheid en kwaliteit op de OK bevordert.

Directe storingsmeldingen

DORA controleert continu of de medische apparatuur in orde is. Als dit inderdaad het geval is, staat het DORA-scherm in de OK op groen. Zo niet, dan laat een rood scherm zien dat er een storing is die moet worden verholpen. Ook de afdeling Medische Instrumentatie heeft direct inzicht in de storing. De bezoekers vanuit België kregen DORA buiten operatietijd te zien. Op deze manier was er alle ruimte om het systeem te bekijken en de functies te testen.

De ambitie van DoubleSense en Reinier de Graaf is om DORA verder ontwikkelen en de functionaliteit van de digitale OK-assistent uit te breiden. Zo zouden er nieuwe informatiebronnen aan het systeem gekoppeld kunnen worden om te controleren of alle benodigde apparatuur voor een specifieke operatie aanwezig is. Ook wordt gekeken of DORA op andere afdelingen binnen Reinier de Graaf kan worden ingezet.