Voorlichting in Reinier de Graaf tijdens Wereld Trombose Dag

Op 13 oktober is het Wereld Trombose Dag. Die dag staat Reinier de Graaf stil bij trombose. Wat is trombose precies, hoe krijg je het, hoe verklein je het risico op deze aandoening en wat kunnen onze specialisten voor trombosepatiënten betekenen? In de centrale hal van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft staat donderdag 13 oktober van 10.00 tot 15.00 uur een voorlichtingsstand waar u antwoord krijgt op bovenstaande vragen.

Dat ons bloed kan stollen is meestal nuttig, bijvoorbeeld bij een wondje. Maar soms stolt het bloed zomaar, terwijl er geen bloedverlies is. Dan is er sprake van trombose. Trombose is gevaarlijk, omdat het de bloeddoorstroming belemmert. Een bloedstolsel kan losschieten van de bloedvatwand en door de bloedstroom worden meegevoerd. Zo’n losgeschoten stolsel heet een embolie en kan verderop in de bloedsomloop een bloedvat geheel of gedeeltelijk afsluiten. Dit kan leiden tot ernstige ziektebeelden, zoals een longembolie, herseninfarct of hartinfarct.

Stollingsteam

Bloedverdunners verminderen of vertragen de stolling van het bloed. Het nadeel van deze medicijnen is dat ze bloedingen kunnen veroorzaken. Reinier de Graaf doet samen met het Erasmus MC wetenschappelijk onderzoek om de behandeling met deze medicijnen veiliger te maken. Het plan is hiervoor meerdere specialismen bij de behandeling te betrekken. Zowel in Reinier de Graaf als in het Erasmus MC werkt een team dat gespecialiseerd is in de behandeling van patiënten die bloedverdunners gebruiken. Bij de voorlichtingsstand in het Gasthuis in Delft op Wereld Trombose Dag is er onder meer aandacht voor dit onderzoek, maar uiteraard is er ook ruimte voor vragen van patiënten.

Onderstaand filmpje van de Trombosestichting Nederland wijst op de risico's op trombose tijdens of na een ziekenhuisopname.