Voormalig ziekenhuisgebouw maakt plaats voor parkeergarage

In Delft is woensdag 3 februari gestart met de machinale sloop van het voormalige B-gebouw van het Reinier de Graaf Gasthuis. Even na 9 uur ging de eerste sloopmachine aan het werk. Op de locatie komt een bezoekersparkeergarage.De afgelopen maanden zijn de oude ziekenhuisgebouwen van binnen leeggehaald. De komende tijd wordt ook de buitenkant gesloopt en gaat alles tegen de vlakte. Bij de sloop van het leegstaande ziekenhuis worden geen sloopkogels of dynamiet gebruikt, maar scharen. Bijna chirurgisch worden de betonnen kolossen van boven naar beneden losgeknipt.

99% hergebruik

Het afval wordt ter plekke gescheiden in zo’n 20 afvalstromen. Die gaan in de regel rechtstreeks naar afnemers voor hergebruik. Zo wordt het vele beton op ons terrein ‘gekraakt’ en als granulaat afgevoerd voor de wegenbouw of betonindustrie. In totaal wordt maar liefst 99% van het afval hergebruikt.

Planning

De sloop duurt naar verwachting tot juni 2016. Daarna start de bouw van de parkeergarage. Naast de garage wordt op de plek van B-gebouw het definitieve voorplein ontwikkeld. De sloop van het voormalige H-gebouw staat gepland tussen april en november 2016. Dit gebouw maakt plaats voor parkeergelegenheid (op maaiveldniveau) voor ziekenhuismedewerkers.

Foto-expositie

Wie geen genoeg kan krijgen van de oude gebouwen, kan terecht in de Oude Kerk in Delft. Fotograaf Ruud Sies maakte gedurende drie jaar een portret over het Reinier de Graaf. Met zijn foto’s neemt hij de kijker mee door de oude gebouwen van het Reinier de Graaf Gasthuis, beginnend op de kinderafdeling, via de verpleegafdeling naar de stookkelder tot de kraamafdeling, de intensive-care en het archief tot in de operatiekamers. De foto’s zijn gebundeld in het boek ‘Heel Reinier'.