Vrijwilligerswerk in het buitenland verrijkt zorgverlener

Met drie patiënten tegelijkertijd in een spreekkamer. Gebrekkige of afwezige medische middelen. Taalbarrières. Humanitair werk in het buitenland brengt zorgverleners weer terug naar de essentie van het bieden van zorg. KNO-arts Dick Kooper van het Reinier de Graaf ziekenhuis schreef er een boek over: Geknakt Haïti.

Kooper bezocht in oktober 2016 de KNO-kliniek van het Institut Brenda Strafford in Haïti, enkele dagen nadat de orkaan Matthew een verwoestend spoor door het land trok. Het was een periode van improvisatie, want zelfs de meest simpele medicatie en instrumenten ontbraken of waren stuk. Van goede anesthesie tot neusspray, van computers tot een reservelamp voor de microscoop. Een citaat uit het boek: “Eerst de microscoop maar gebruiksklaar maken. We vinden een tweede microscoop op de OK en van deze twee microscopen maken we één werkend exemplaar. De hoofdlamp repareren we met tape.”

Inspiratie

Kooper werd geraakt door het arbeidsethos van de lokale zorgverleners:  “Ik bewonder deze mensen om de wil die ze hebben om er iets van te maken.” Collega’s die Kooper voorgingen, herkennen dit en kwamen geïnspireerd terug uit het buitenland. Zo ook directievoorzitter en gynaecoloog Carina Hilders. “Door vrijwilligerswerk besef je weer hoe goed we het in Nederland hebben. Het versterkt de intrinsieke motivatie. Zorgverleners brengen inspiratie en energie mee terug naar Delft. En dat komt de patiëntenzorg in ons ziekenhuis ten goede.”

Grenzeloos Reinier

Om het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland te stimuleren, richt Reinier de Graaf de commissie ‘Grenzeloos Reinier’ op. Deze ondersteunt collega’s die humanitair vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen. Ook een samenwerking tussen Reinier de Graaf en het Indiase Global Hospital krijgt vaste vorm. Zo gaan de ziekenhuizen onder meer medewerkers uitwisselen. Volgend jaar lopen bijvoorbeeld twee OK-assistenten uit India mee in Delft.

‘Geknakt Haïti’ van Dick Kooper kost 12,50 euro en is verkrijgbaar via www.degezondepers.nl/winkel of de reguliere boekhandel. De opbrengsten uit de verkoop van dit boek gaan naar de KNO-kliniek van het Institut Brenda Strafford in Haïti.