Waardering voor Reinier de Graaf bij uitreiking architectuurprijs

Complimenten voor Reinier de Graaf tijdens de uitreiking van de Hedy d’Anconaprijs 2016. De jury roemde ons - het enige genomineerde ziekenhuis - vanwege bijzonder opdrachtgeverschap én ons Pharmafilter, het innovatieve concept voor verwerking en recycling van ziekenhuisafval. Maandag 20 juni werd de uitslag van de prijs voor uitmuntende zorgarchitectuur bekend gemaakt.

Delfts model

Hoewel Xenia Hospice uit Leiden er met de prijs vandoor ging, is staf- en bouwdirecteur Cees van der Zande trots. “Van de 52 inzendingen zijn wij bij de beste 7 geëindigd. De jury van deze vooraanstaande prijs waardeerde onze innovatieve aanpak, zowel bij de totstandkoming van het ziekenhuis (het Delftse model) als bij het duurzaam verwerken van ons ziekenhuisafval.”

Voorbeeld

Architect Eric Wendel (EGM Architecten Dordrecht) ziet de nominering als een eer. “De Hedy d’Ancona-prijs is dé prijs in Nederland op het gebied van Zorgarchitectuur. Het is een middel om aandacht te vragen voor de mogelijkheden de omgeving te verbeteren van mensen die zorg ontvangen en verlenen. Het Reinier de Graaf dient als voorbeeld voor architectuur in de zorg.”  

Beoordeling

Tijdens een locatiebezoek eerder dit jaar bezocht de jury van de Hedy d’Anconaprijs het ziekenhuis en ondervroeg gebruikers, patiënten, personeel en bezoekers over hun ervaring en beleving van het gebouw. Dit onderzoek woog mee in de uiteindelijke keuze. De inzendingen werden beoordeeld op architectonische kwaliteit, de samenhang van het zorgconcept en de architectuur, en de organisatie van het proces.

Bekijk de film over de innovatieve aanpak van de bouw van het nieuwe Reinier de Graaf.