Waarvoor zijn de witte balken op de nieuwbouwgevel?

Lopend langs de gevel van de nieuwbouw in Delft ziet u ze op alle verdiepingen opdoemen; de witte horizontale balken aan de onderzijde van de ramen. Horen ze bij het ontwerp of hebben ze een andere functie?

Het antwoord is eenvoudig. “De witte balkons zijn onderdeel van het ontwerp. Het reliëf waar deze balkons voor zorgen is een mooie afwisseling in het ontwerp. Maar bovenal is het één van de uitingen om het thema verbondenheid in het nieuwbouwontwerp tot uitdrukking te brengen. Tegelijkertijd dienen deze witte balken als zogenoemde glazenwassersbalkons,” aldus architect Eric Wendel van EGM Architecten.

Verbondenheid

“De verbinding slaat in dit geval op de klassieke Delftse grachtengevels met grote hoge ramen voorzien van sierlijsten en de hoogbouwflats achter het ziekenhuis die alle doorgaande galerijen en balkons hebben. Deze beide ‘lijnen’ hebben we over elkaar gelegd om locatie (stad en plek) te verbinden met het gebouw, en ook oud en nieuw,” aldus Wendel.

Twee ineen

In plaats van dure en niet bepaald sierende glasbewassinginstallaties kunnen de glazenwassers via de balkons overal bij komen. Op meerdere plekken zijn staaldraden gespannen waar ze zich aan vast kunnen lijnen. Alleen voor de verbindingsbruggen zijn hangladders nodig. Een mooi voorbeeld van praktisch, kostenbesparend en sierlijk tegelijk.