Duurzaam ziekenhuis

Reinier de Graaf heeft met de gemeente Delft afgesproken om samen de schouders te zetten onder de vermindering van de CO2-uitstoot. Dit doen we door in te zetten op energiebesparing, duurzame energie en intelligente energiesystemen. Doelstelling is een energieneutraal Delft in 2050.

Bij oplevering van de nieuwbouw zullen we het meest duurzame ziekenhuis van Nederland zijn, gemeten aan de hand van de criteria die MVO Nederland hanteert.

In de nieuwbouw gebruiken we de laatste bouwkundige en installatietechnische inzichten om het energiegebruik dat nodig is voor verwarming, koeling en verlichting tot vrijwel nul te reduceren. Bijvoorbeeld door de koeling en verwarming uit de bodem te halen. Ook komen er automatische zonweringen in de gevel en goed geïsoleerde groene daken. Bij het materiaalgebruik houden we waar mogelijk rekening met de cradle-to-cradle gedachte.

Ook op de nieuwe locatie blijven we het Pharmafilter gebruiken, een systeem waarmee we als eerste ziekenhuis én organisatie in Nederland het ziekenhuisafval, de hoeveelheid vuiltransporten en CO2-uitstoot verminderen. Het afvalwater wordt gezuiverd en bevat geen medicijnresten. Dit laatste is belangrijk omdat ziekenhuizen in Nederland verantwoordelijk zijn voor 20 tot 47 procent van de verontreiniging van het oppervlaktewater.

Om de voordelen van Pharmafilter te optimaliseren maken we zoveel mogelijk gebruik van biologisch afbreekbare en eenmalig te gebruiken producten, zoals bedpannen, urinalen en serviesgoed. Deze producten komen tegemoet aan de criteria voor recycling en arbeids-en sociale omstandigheden.

Pharmafilter

Ons Pharmafilter verwerkt afval en vuil water en levert ons onder meer schoon water en biogas op.

Locaties

 • Reinier de Graafweg 5
  2625 AD Delft
  (015) 260 30 60
  Meer info
 • Middel Broekweg 2a
  2671 ME Naaldwijk
  (0174) 63 77 00
  Meer info
 • Fonteynenburghlaan 5
  2275 CX Voorburg
  (070) 340 11 00
  Meer info
 • Kiekendiefstraat 17
  2496 RP Den Haag
  (015) 270 68 00
  Meer info